Er zijn veel soorten daken. Het is ook zo dat er van iedere dakvorm weer meerdere varianten zijn. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de dakvormen. Welke soorten dakconstructies zijn er allemaal en hoe kun je de variërende soorten daken van een woning herkennen? In dit artikel wordt er toelichting gegeven over een lessenaarsdak, mansardedak en een schilddak. Er wordt aandacht besteedt aan kenmerken, voordelen en geschikte dakbedekkingen.
Kenmerken Allereerst zijn er de lessenaarsdaken. Deze hebben één dakvlak die een dakhelling heeft van tenminste 15 graden. Een lessenaarsdak is ook geschikt voor veel soorten dakbedekking en zonnepanelen. Voor zonnepanelen op een lessenaarsdak geldt dat de ligging en hellingshoek vaak al vaststaan. Naast een lessenaarsdak heb je ook een mansardedak. Mansardedaken is een dakvorm die oorspronkelijk komt uit Frankrijk. Hierdoor wordt een mansardedak ook wel een ‘Franse kap’ genoemd. De dakvorm lijkt op een zadeldak, maar met een knik in de dakvlakken. Het is vaak zo dat onder de knik van een Franse kap kleine dakkapellen zijn geplaatst. Dit kan een dakdekkersbedrijf voor je doen.
Er zijn ook nog schilddaken. Deze lijken op een zadeldak, maar hebben aan de uiteinden een driehoekig schuin dakvlak. Een schildkap oftewel schilddak is beter beter beschermd tegen stormen en windstoten. Daarnaast is de regenwaterafvoer van een schilddak ook goed. Wat wel minder is, is dat het gevoeliger is voor een daklekkage vergeleken met een zadeldak. Er zijn twee varianten van een schilddak, want het is ook mogelijk om een schilddak met zonnepanelen te hebben. Doordat een schilddak aan alle kanten schuin afloopt, is dit soort dak zeker geschikt voor zonnepanelen. Het is vaak zo dat de zonnepanelen op een schilddak op twee dakvlakken liggen. De legrichting ligt bij dit daktype vast, maar het is wel makkelijker te bepalen welke kant de meeste opbrengst oplevert. |
https://economy.nl |