Belinda web
Image default
Eten en drinken

Waarom blijft zuurkool eeuwig goed (+ recept)?

Heb je je ooit afgevraagd waarom zuurkool uit de supermarkt zo snel bederft? Dit was tenslotte de groente die onze mannen die ter Kape voeren aten om scheurbuik te voorkomen tijdens hun maandenlange tochten over de 7 zeeën. Nou, ik heb dit een beetje onderzocht en het blijkt dat ze niet de azijn en zout geconserveerde zuurkool meenamen die je in de supermarkt vindt, maar de lacto-gefermenteerde witte kool die vol zit met levende, gezonde probiotische melkzuurbacteriën.

Gefermenteerde kool

Geen conserveringsmiddelen, of toegevoegde middelen, alles wat je nodig hebt om kool te conserveren is een beetje zout en water.

Na het lezen van deze info weet je hoe je je eigen gezonde gefermenteerde zuurkool kunt maken. Fermentatie is een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën natuurlijk voorkomende suikers omzetten in milde zuren. Hygiëne is erg belangrijk. Niet alleen de groenten moeten schoon zijn, maar ook het deksel en de pot zelf.

Hoe maak je je eigen zuurkool?

  1. Snijd een witte kool (ca. 1 kilo) in vieren en verwijder de taaie kern en onderkant.

  2. Snijd de stukken kool in dunne reepjes en doe ze in een mengkom. Voeg 2% zout toe.

  3. Kneed de kool een paar minuten stevig door tot er vocht vrijkomt. Mix met kruiden naar smaak, meestal worden mosterdzaak, karwijzaad en jeneverbessen gebruikt.

  4. Doe de kool en het natuurlijke vocht in een glazen of stenen pot.

  5. Druk de kool stevig aan tot het vocht de kool bedekt. Sluit de pot

  6. Nu begint de magie. In een glazen pot kun je de belletjes zien opkomen, wat een vrolijk aanzien is. Deze belletjes betekenen ook dat de druk opbouwt, dus je moet de pot dagelijks openen of een luchtslot in het deksel installeren. Of koop een echte zuurkoolpot. Bijvoorbeeld te koop bij startercultures.eu. Deze zuurkoolpot heeft verzwaringsstenen waardoor schimmels geen kans krijgen.

  7. Laat de kool 2 tot 3 weken fermenteren bij kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht.

  8. Haal het deksel van de pot en proef met een schone vork of de smaak naar je zin is.

Serveer direct, bewaar in de koelkast met een schoon deksel of laat verder fermenteren naar jouw smaak van voorkeur.

Je serveert het als bijgerecht, met eieren, in een salade of meng het met roomkaas om een probiotische dip te maken. Maar mijn favoriet is natuurlijk in een broodje of wrap, zoals het klassieke broodje worst met zuurkool… alleen al eraan denken doet me watertanden!