Heb je je ooit afgevraagd waarom zuurkool uit de supermarkt zo snel bederft? Dit was tenslotte de groente die onze mannen die ter Kape voeren aten om scheurbuik te voorkomen tijdens hun maandenlange tochten over de 7 zeeën. Nou, ik heb dit een beetje onderzocht en het blijkt dat ze niet de azijn en zout geconserveerde zuurkool meenamen die je in de supermarkt vindt, maar de lacto-gefermenteerde witte kool die vol zit met levende, gezonde probiotische melkzuurbacteriën. Gefermenteerde koolGeen conserveringsmiddelen, of toegevoegde middelen, alles wat je nodig hebt om kool te conserveren is een beetje zout en water. Na het lezen van deze info weet je hoe je je eigen gezonde gefermenteerde zuurkool kunt maken. Fermentatie is een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën natuurlijk voorkomende suikers omzetten in milde zuren. Hygiëne is erg belangrijk. Niet alleen de groenten moeten schoon zijn, maar ook het deksel en de pot zelf. Hoe maak je je eigen zuurkool?
Serveer direct, bewaar in de koelkast met een schoon deksel of laat verder fermenteren naar jouw smaak van voorkeur. Je serveert het als bijgerecht, met eieren, in een salade of meng het met roomkaas om een probiotische dip te maken. Maar mijn favoriet is natuurlijk in een broodje of wrap, zoals het klassieke broodje worst met zuurkool… alleen al eraan denken doet me watertanden!
|