Belinda web
Eten en drinken

Hoe een aardappel bakken?

Het beste recept voor gebakken aardappelen – perfect krokant en smaakvol van buiten, zacht en luchtig van binnen, en zo smaakvol en heerlijk.

Pas een paar jaar geleden begon ik voor mezelf het verschil te waarderen tussen een goede gepofte aardappel en een geweldige gepofte aardappel. Je weet waar ik het over heb. Die gebakken aardappelen waarvan de schil onweerstaanbaar goudbruin en knapperig is, met een bevredigend vleugje knapperig zout in elke hap. Die gebakken aardappelen waarvan de binnenkant perfect licht en luchtig en stomend is, klaar om van te genieten met een scheutje verse bieslook of misschien vol met al je favoriete toppings. Die gebakken aardappelen die smaken naar pure, nostalgische, geruststellende koolhydraatmagie, en je eraan herinneren hoe bevredigend een simpele aardappel kan zijn.

Dat is waar we het vandaag over hebben. En het goede nieuws voor ons allemaal is dat perfect gebakken aardappelen eigenlijk ongelooflijk eenvoudig te maken zijn. Het geheim zit 100% in deze onderstaande methode. Het enige wat je nodig hebt zijn 4 makkelijke ingrediënten, een paar minuten actieve voorbereidingstijd en een gloeiend hete oven. Dan, voordat je het weet, zijn de beste gebakken aardappelen van je leven klaar om te serveren en in een mum van tijd te vullen met je favoriete toppings.

Laten we graven in het aardappelen bakken!

Ingrediënten gebakken aardappelen uit de oven:

Oké, laten we het eerst hebben over ingrediënten. Om dit makkelijke recept voor gepofte aardappelen te maken, heb je nodig:

 • Roodbruine aardappelen: Technisch gezien kun je gebakken aardappelen maken met elk type aardappelen. Maar om de beste gebakken aardappelen te maken, ben ik ervan overtuigd dat Russets de juiste keuze is. De schil van roodbruine aardappelen is lekker dik, waardoor ze perfect krokant worden in de oven. En de binnenkant is zetmeelrijk, wat zorgt voor een extra luchtige en zoete vulling.
 • Boter of olijfolie: ik raad ook ten zeerste aan om boter te gebruiken om je aardappelschillen krokant te maken, wat zoveel smaak toevoegt en de schil extra goudbruin maakt. Maar als u liever niet met boter kookt, kunt u in elk type frituurolie op hoog vuur de voorkeur geven. (Ik zou avocado-olie of gewone olijfolie aanbevelen, geen extra vierge.)
 • Koosjer zout: Ik raad aan om grof koosjer zout te gebruiken, om de aardappel schillen wat knapperiger te maken.
 • Versgemalen zwarte peper: je kunt voor het bakken zwarte peper op de aardappelschil strooien en/of een paar flinke scheuten zwarte peper toevoegen aan de luchtige binnenkant van de aardappelen als ze volledig gebakken zijn.

Hoe een aardappel te bakken:

Hier is mijn beproefde beste methode om gebakken aardappelen in de oven te maken …

 • Verwarm de oven tot 450 ° F. Ja, je leest de temperatuur goed. De oven moet extra heet zijn, zodat de aardappelschillen snel krokant worden.
 • Bereid je bakplaat voor. Als je een rooster voor het koelen van draad hebt, raad ik je ten zeerste aan om er een op een bakplaat te plaatsen, zodat de aardappelen aan alle kanten gelijkmatig kunnen garen. Of als u geen rooster heeft, kunt u de aardappelen direct op de ovenrekken plaatsen (met een bakplaat eronder, om eventuele druppels op te vangen) of u kunt de aardappelen gewoon bakken op een met folie beklede (of perkament- bekleed, op eigen risico) bakplaat.
 • Prik je aardappel helemaal in met een vork. Want niemand wil met ontploffende aardappelen te maken hebben. 😉
 • Eerst bakken. Mijn beste advies voor hoe lang je een aardappel moet bakken – in twee rondes! Bak voor de eerste ronde ongeveer 25 minuten, tot de huid droog en licht rimpelig begint aan te voelen.
 • Bestrijk de aardappel met gesmolten boter (of olie). Haal vervolgens de aardappel voorzichtig uit de oven. Gebruik een deegborstel om de aardappel aan alle kanten gelijkmatig met gesmolten boter (of olie) te bestrijken. Bestrooi de aardappel met een flinke snuf Kosjer zout. (Ik hou van de mijne redelijk grof, zodat je een beetje crunch krijgt.) Leg de aardappel dan terug op de bakplaat, met de andere kant naar boven, zodat de aardappel aan beide kanten gelijkmatig kan garen.
 • Tweede bak. Bak nog eens 20 minuten. Gebruik dan heel voorzichtig een ovenwant om de aardappel uit te knijpen (hij zal heet zijn) om te controleren of hij gaar is. Als de binnenkant lekker zacht is en onder druk staat, haal je de aardappel uit de oven. Ga anders door met koken in stappen van 5 minuten totdat de aardappel klaar is om te gaan. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelen, maar gemiddeld duurt het 45-55 minuten om te koken.
 • Snijd, knijp, pluis, breng op smaak en serveer! Snijd tot slot de aardappel in de lengte open met een schilmesje, knijp er goed in om hem open te maken, maak de binnenkant los met een vork, voeg je favoriete kruiden of toppings toe. Dan is een perfect knapperig-van-buiten, zacht-en-fluffy-van-binnen, en oh-zo-heerlijke gepofte aardappel nu voor jou om van te genieten!

Gerelateerde artikelen

Bij deze poelier kan je online bestellen

Wat is woudhoning en waarom is het zo lekker?

Een pauze van de drukke stad in dit restaurant in de buurt van Kijkduin