Belinda web
Image default
Computers / Internet / Searching

De juiste opleiding

Wanneer je klaar bent met de middelbare school is het tijd om de volgende stap te zetten. Je gaat waarschijnlijk beginnen aan een mbo-, hbo-, of universitaire opleiding. Er zijn zo veel opleidingen beschikbaar dat de meeste toekomstige studenten het erg lastig vinden om de juiste opleiding te kiezen. Het is niet alleen lastig omdat er zoveel aanbod is, ook ben je op dat moment vaak nog erg jong. Niet iedereen weet op die leeftijd al wat zij later graag willen doen. Wanneer je totaal nog niet weet wat je wilt gaan doen, kan dat een hoop stress opleveren, je voelt immers de druk om te gaan studeren. 

 

Als eerste is het belangrijk om te weten dat het heus geen ramp is dat je nog niet precies weet wat je wilt. Waarschijnlijk zit bijna iedereen in hetzelfde schuitje. Zelfs de meest succesvolle mensen hadden op zo’n jonge leeftijd nog geen idee van wat zij over dertig jaar aan het doen zouden zijn. Bovendien is het zo erg nog niet, het zou saai zijn als je op je zestiende al weet wat je de komende twintig jaar gaat doen. 

 

Hoewel het lastig is, zal je uiteindelijk toch de knoop moeten doorhakken. Vaak heeft het pakket dat je hebt op de middelbare school al enige invloed op de richting die je opgaat. Denk daarbij na over dingen die je leuk vindt om te doen, en kijk naar in welke opleidingen deze dingen terugkomen. Je zal nooit alles leuk vinden aan een opleiding, iedereen heeft vakken die hij of zij wat minder leuk vindt. Laat je hierdoor dus vooral niet afschrikken. 

 

De laatste tip is om alvast te kijken naar wat voor banen je interessant vindt. Zo kun je werken bij gemeente leuk vinden, maar ook totaal verschrikkelijk. Klik bijvoorbeeld eens op een vacature WMO consulent en bekijk of dit iets voor jou is. Zo kun je ook bepalen welke studies hierop aansluiten.