Belinda web
Image default
Beauty en verzorging

Wat doet silicium voor je lichaam?

Silicium is het op één na meest voorkomende element op aarde en is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst, waar het voornamelijk voorkomt in de vorm van kiezelzuur of siliciumdioxide. Mat wat is silicium en wat doet het voor jouw lichaam? Om achter dit antwoord te komen bezocht ik wetenschappelijke websites die onderzoeken over silicium hebben gepubliceerd en in dit blog artikel voor jou verzameld. Ik hoop dat je het interessant vindt. 

Silicium werking

Silicium is in belangrijke hoeveelheden aanwezig in de meeste organische weefsels, botweefsels en bindweefsels. In het menselijk lichaam is silicium in hogere concentratie (7g) dan ijzer (Fe) en koper (Cu). Het potentialiseert de werking van Zink (Zn) en Koper (Cu) en maakt de vastlegging van Calcium (Ca). Wat betreft de silicium werking: de hoeveelheid silicium in ons lichaam neemt af als we ouder worden. 

Kiezelzuur

Kiezelzuur is een van die elementen waarvan de lijst van voordelen blijft groeien naarmate de tijd verstrijkt. Silica werd door de gezondheids- en wetenschap als een essentieel sporenelement in 1972.

Wat moet je nog meer weten over silicium?

Een tekort aan silicium is de oorzakelijke factor bij veel degeneratieve ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, en is het ontbrekende element in alle anti-verouderingsprogramma’s.

Onderzoek toont aan dat skeletziekten zoals osteomalacie (slechte botten), osteoporose (poreuze botten en/of spontane breuken, evenals krimp), hoewel veroorzaakt door een calciumtekort, niet reageren op calciumtherapie alleen.

Onderzoek naar silicium

Silicium onderzoek uitgevoerd in Parijs, Frankrijk door de bekende biofysicus Kervan, en in de Verenigde Staten door Barmakian toonde aan dat gebroken botten helemaal niet genezen als er grote hoeveelheden calcium aanwezig zijn. Ze genezen redelijk tot slecht wanneer matige hoeveelheden van calcium aanwezig waren. Maar ze genezen extreem goed bij relatief lage hoeveelheden calcium met een overvloed aan calcium en vitamine D alleen zijn niet voldoende voor botgroei, dichtheid, sterkte en flexibiliteit.

Vroeg onderzoek, in 1952, door Dr. Charnot stelde vast dat ontkalking (het weglekken van calcium) altijd wordt voorafgegaan door het volledige verlies van detecteerbaar weefsel silica. Silicium beïnvloedt het verkalkingsproces en de snelheid waarmee calcium in het bot wordt afgezet. Dieren die gehouden werden op diëten met een hoog diëten bereikten veel sneller maximale botmineralisatie dan die op diëten met een laag siliciumgehalte.

Silica

Silica is een vitaal mineraal dat bijna volledig over het hoofd wordt gezien door mainstream voedingsdeskundigen. We worden geboren met een overvloed aan kiezelzuur en relatief weinig calcium. Met elke verhoging van de chronologische leeftijd neemt de hoeveelheid calcium toe en de hoeveelheid kiezelzuur af.

Alzheimer patiënten en silicium

Bovendien is er een verband tussen silica en de snelheid van de aluminiumconcentratie in de hersenen van Alzheimer patiënten. Veel onderzoeken wijzen erop dat een tekort aan kiezelzuur in de voeding het oorzakelijk effect is van de verhoogde opname van aluminium in het lichaam en de uiteindelijke ophoping ervan in de synapsen van de hersenen.

Ook interessant is dit feit: silicium verbetert het cardiovasculaire systeem, omdat het essentieel is voor de structurele integriteit, elasticiteit en doorlaatbaarheid van de

Artherosclerose kan optreden als gevolg van een tekort aan silicium terwijl silicium overvloedig aanwezig is (tot 14 keer meer) in de slagaders van mensen die vrij zijn van hartziekten.

Silicium in Finland

Silicium krijgt ook de nodige waardering van een onderzoek naar hartdoden in Finland, uitgevoerd tussen 1959 en 1974. Het sterftecijfer aan coronaire hartziekten bij mannen uit Oost-Finland was twee keer zo hoog als bij mannen in West-Finland. Er moet bij gezegd worden dat roken en zwaarlijvigheid relatief gelijk waren in beide groepen. Maar een andere factor beïnvloedde de onderzoekers toen ze de chemicaliën in het drinkwater in beide plaatsen.

Zoals je ziet speelt silicium zelfs een rol in je algehele gezondheid en preventie. Profiteer dus van dit krachtige supplement.