Belinda web
Image default
Aanbiedingen

Is met oordopjes slapen de oplossing voor u?

Is met oordopjes slapen de oplossing voor u?

Slaaptekort kan aanvoelen als een nachtmerrie. Als het minste geluid je wakker houdt – een snurkende partner, gerommel in het verkeer, de vuilnisbakdeksel die buiten klapperde – lijkt het vooruitzicht om je benodigde acht uur te halen hopeloos ver weg. De dag vermoeid en met een wazig oog beginnen heeft ook een domino-effect: zonder voldoende slaap bestaat de kans dat je humeur, je energie en je algemene mentale en fysieke gezondheid eronder lijden.

In plaats van je kussen over je hoofd te vouwen, kan een investering in een goed paar oordopjes je echt helpen om je slaapproblemen aan te pakken. De beste oordopjes verbannen prominente geluiden naar de achtergrond, waardoor het makkelijker wordt om te gaan liggen en lekker te slapen.

Op Slaapwijsheid.nl leest u meer over met oordopjes slapen!

 

Hoe werken slaapoordopjes?

Oordopjes voorkomen dat geluidstrillingen tot aan het trommelvlies doordringen door de gehoorgang te blokkeren en het geabsorbeerde decibelniveau (dB) te verlagen. Om decibels in de juiste context te plaatsen: een fluistering is 30 dB, een normaal gesprek is 55 dB en snurken is 60-90 dB. Als u oordopjes koopt, kijk dan naar de Single Number Rating (SNR). Hoe hoger de waardering, hoe meer bescherming de oordopjes bieden, dus als ze een SNR van 33dB hebben, wordt het geluid van een snurker gehalveerd.

 

Zijn oordopjes volledig geluiddicht?

Geen enkel oordopje is volledig geluiddicht, hoewel de meeste oordopjes de lage frequenties – zoals verkeerslawaai en snurken – blokkeren die ons het meest irriteren. Hoge tonen komen ’s nachts minder vaak voor, maar om veiligheidsredenen zijn alle oordopjes zo ontworpen dat ze belangrijke hoge frequenties, zoals een brandalarm of het huilen van een baby, doorlaten.

 

Is het veilig om met oordopjes in te slapen?
Onze oren zijn nogal gevoelig, dus het is belangrijk dat we weten dat we ze niet beschadigen. Oordopjes zijn lang genoeg om het risico te lopen je trommelvlies aan te raken, maar als je vaak oordopjes draagt, kan er toch oorsmeer diep in de gehoorgang terechtkomen en een ophoping veroorzaken, wat tot infectie kan leiden. Ook op een oordopje zelf kunnen bacteriën zitten, vooral op poreuzere materialen zoals schuim. Regelmatig wassen van herbruikbare oordopjes met een warm sopje helpt om ze schoon te houden.

 

Kan ik mijn oordopjes hergebruiken?
De meeste oordopjes zijn gemaakt van schuim, silicone of was. Schuim oordopjes zijn het goedkoopst en het gemakkelijkst verkrijgbaar, maar omdat het materiaal poreus en bacterievriendelijk is, mogen ze maar één keer gebruikt worden. Oordopjes van was en silicone hebben vergelijkbare eigenschappen: ze vormen zich naar de vorm van je oor en zitten dus meestal steviger dan schuim, plus ze kunnen worden hergebruikt tot ze niet meer buigzaam zijn.

Het nadeel van oordopjes van zacht schuim dat ze ’s nachts gemakkelijk uitvallen (vooral als u heen en weer draait), dus het is verstandig om een paar oordopjes in één keer op voorraad te hebben.

 

Beste oordopjes voor zijslapers
Zijslapers hebben oordopjes nodig die comfortabel zijn en niet gemakkelijk uitvallen. Siliconen oordopjes zijn misschien even wennen, maar klanten zijn onvermurwbaar over hun doeltreffendheid. Nadat u de zachte siliconen tot een balletje hebt opgewarmd, drukt u het voorzichtig over uw gehoorgang totdat het een afdichting vormt – druk het oordopje vervolgens plat zodat het vlak zit. Het resultaat is een geluiddichte barrière die je ’s nachts nauwelijks voelt, zelfs als je een onrustige slaper bent.

Oordopjes van was: De beste oordopjes voor de gevoelige huid
Dit soort oordopjes is gemaakt van natuurlijke was, zodat ze je oren niet uitdrogen. Dit is een groot pluspunt als je een gevoelige of bijzonder droge huid hebt. Ze zijn zelfs hypoallergeen en biologisch afbreekbaar, wat ze ook milieuvriendelijk maakt.

Gemaakt van zachte, kneedbare wasbolletjes gewikkeld in watten. Nadat je het katoen hebt verwijderd, rol je de was tot het warm is, vorm je het in een kegelvorm, als een ondiepe piramide, en plaats je het bij de opening van je oor zodat het afgeplatte deel een afdichting vormt. Oordopjes van was hebben de neiging nogal plakkerig te zijn, wat in het begin misschien een beetje vreemd aanvoelt, maar veel gebruikers beweren dat ze het beste zijn in het voorkomen van ongewenst geluid. Zorg ervoor dat u ze vervangt zodra er vuil of pluisjes aan de was blijven kleven – dus waarschijnlijk om de paar nachten.

Oordopjes met het hoogste comfort
Het ergste aan oordopjes is dat je eraan herinnerd moet worden dat ze in zitten. Als siliconen, was of schuim niet goed zitten, probeer dan de oordopjes van Alpine Sleep. Ze zijn gemaakt van een hypoallergeen en siliconenvrij materiaal, dus geen jeuk of huidirritatie. Om de oordopjes echt goed te laten passen, moet u het bijgeleverde aanbrenghulpstukje gebruiken (dat een beetje lijkt op een tandreinigingsapparaatje). Dit past over de minigreep van het oordopje en maakt het gemakkelijker om de noodzakelijke vacuümafdichting in je gehoorgang te creëren, zodat er geen kans is dat ze eruit vallen.

 

Slaap lekker(der) met het advies op de Slaapwijsheid website!

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/oordopjes-slapen/