Belinda web
Computers / Internet / Searching

Waterschade aan je smartphone of laptop! Wat nu?

Dat er waterschade aan je smartphone of laptop is ontstaan, is natuurlijk altijd vervelend. Als de schade niet al te groot is, kun je al veel zelf doen om deze schade te verhelpen. In dit artikel geven we je een daarom een aantal tips. Mochten deze tips niet voldoende werken of laat je het oplossen van waterschade sowieso liever aan iemand anders over? Stap dan een reparatiebedrijf binnen. De deskundigen daar kunnen je gegarandeerd uit de brand helpen.

Wat kun je zelf doen?

Heeft je smartphone of laptop lichte waterschade opgelopen, dan kun je silica-zakjes of zakjes droge rijst gebruiken om deze te redden.

Zakjes silica-gel

In Silica-zakjes zit een bepaalde silica-gel die van nature werkt als een droogmiddel: de gel absorbeert waterdamp en houdt dit vast. De zakjes worden onder andere gebruikt om producten van leer droog te houden, zodat er geen schimmels kunnen ontstaan en bijvoorbeeld je leren schoenen niet bederven. Je vindt de zakjes dus vaak in schoenendozen.

Heeft je smartphone of laptop waterschade opgelopen, dan moet je deze zo snel mogelijk uitschakelen en natuurlijk goed drogen. Gebruik voor het drogen een zachte doek en zeker geen föhn, want dan droogt het water te snel op en kan er nog veel meer beschadigen. Ook kan het zo zijn dat, door te werken met een föhn, het op een bepaalde plek te warm wordt, omdat je deze te lang op dezelfde plek richt.

Wil je dat je smartphone of laptop goed verder droogt, dan kun je hiervoor dus het best silica-zakjes gebruiken.

Hoe ga je te werk?

Heb je je smartphone of laptop uitgeschakeld en gedroogd? Verwijder dan de batterij, de simkaart en alle randapparatuur als oortjes, geheugenkaartjes en je hoesje (in het geval van een smartphone). Verwijder alle snoeren, de accu en alle eventuele randapparatuur als je muis en je usb-stick (in het geval van een smartphone).

Leg vervolgens je smartphone of laptop in een bak met zoveel mogelijk silica-zakjes eromheen. Zet de bak op je vensterbank neer onder een geopend raam en laat deze een paar dagen zo staan. Is er een aantal dagen voorbij? Probeer dan eens uit of je smartphone of laptop weer functioneert.

Zakjes droge rijst

Heb je geen silica-zakjes in huis? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. In plaats van zakjes met silica-gel, kun je ook zakjes met droge rijst gebruiken. In dat geval leg je je uitgeschakelde en afgedroogde smartphone of laptop in een bak met daarin droge rijst. Natuurlijk zorg je er van tevoren voor dat alle randapparatuur en batterij of accu is verwijderd. Dompel je smartphone of laptop helemaal onder en zet ook dan de bak op je venterbank en onder een geopend raam naar. Wacht een paar dagen en check dan eens of je smartphone of laptop het weer doet.

Maar let op!

De zakjes silica en de zakjes rijst zijn geen wondermiddelen, maar kunnen bij lichte waterschade net voldoende zijn om je smartphone of laptop toch te redden. Heb je geluk en doet je smartphone of laptop het weer? Weet dan dat er ondanks dat altijd nog waterkan zijn achtergebleven. Pas na ongeveer 14 dagen kunt u er zeker van zijn dat de waterschade echt helemaal is opgelost. Is de waterschade groter? Ga dan langs bij een reparatiebedrijf voor pc reparatie in Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/

Gerelateerde artikelen

Een spa in eigen huis

Inbraakbeveiliging verbeteren

Naast trampolines ook zwembaden