Belinda web
Image default
Computers / Internet / Searching

Verzorging van de koe

Als je als boer runderen hebt is de verzorging erg belangrijk. Het is hetzelfde als bij de mens, als je je kan wassen en douchen voel je je beter. Dit werkt bij dieren en specifiek runderen ook zo. Een schone omgeving zorgt er voor dat ze zich beter voelen. Dit kun je terug zien in de hoeveelheid melk en de kwaliteit er van. Bij de verzorging staan twee zaken centraal die de meeste aandacht nodig hebben: de klauwverzorging en vachtverzorging.

Zoals paarden hoeven hebben, hebben koeien klauwen. Deze klauwen moeten twee tot drie keer per jaar worden bekapt. Dit is per koe verschillend maar als de klauwen te lang worden moet er actie worden ondernomen. Als je dit niet doet kan de koe kreupel worden. Het bekappen kan iedereen doen na een cursus gedaan te hebben. Bij het bekappen wordt alles weer in model gebracht, en wordt viezigheid weggehaald om infecties te voorkomen. De binnen en buiten klauw moeten dezelfde lengte hebben. Het is mogelijk dat de koe wat infecties heeft, dan is het lastig om dit op te lossen maar als je een cursus hebt gehad moet dit wel te doen zijn. Problemen met klauwen kunnen over het algemeen goed worden opgelost. Je kunt het voorkomen als koeien op een droge ondergrond staat. Je kunt ook hulp inschakelen bij problemen zoals wijsman.

Koeien kunnen voor hun eigen vacht zorgen. Ze kunnen zichzelf likken, schuren en baden. Soms helpen anderen dieren hierbij. Ze likken elkaar ook op plekken waar ze zelf niet bij kunnen. De boer kan ecther wel helpen bij het verzorgen van de vacht. Dat is ook met een voorkoeler het geval. Je kunt bijvoorbeeld borstelen of de koe schoonspuiten. Je kunt ook een automatische borstel in de stal zetten waar koeien tegenaan kunnen staan om zichzelf te verzorgen. Dit vinden ze fijn.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/