Belinda web
Image default
Computers / Internet / Searching

Klinkt je computer raar of wordt hij te warm? Check de ventilatoren!

Maakt je computer vreemde geluiden of wordt hij extreem warm in de tijd dat je hem gebruikt? Dan kan het zijn dat de ventilator binnenin het apparaat het begeven heeft. Zonder een goed werkende ventilator loopt de temperatuur in een computer namelijk snel op. Geen goed nieuws! Zonder de koeling door de ventilator kan schade ontstaan waardoor je nog veel verder van huis bent. Voorkom hoge reparatiekosten en pak je probleem direct aan.

Ventilatoren controleren in een desktop pc

Van een desktop pc kun je relatief gemakkelijk de behuizing openschroeven. Door dit te doen kun je kijken of de ventilatoren in de computer nog werken. Kijk of de ventilatoren draaien wanneer je de computer in gebruik hebt. Is dit het geval? Dan is hoogstwaarschijnlijk iets anders de oorzaak van je probleem en moet je verder zoeken. Draaien de ventilatoren niet, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te proberen het probleem op te lossen.

Verwijder alle vuil en stof

Stof is een boosdoener voor een goede koeling van je computer. Het is een soort van isolatielaag die voorkomt dat koele lucht door je computer stroomt. Maak daarom eerst je computer stofvrij, alvorens verder te kijken naar oorzaken van je probleem. Gebruik voor het verwijderen van stof een spuitbus met samengeperste lucht. Sluit wel eerst je computer af en koppel alle kabels los. Zet eveneens de schakelaar bij de voedingskabel om. Open vervolgens, als je dat nog niet hebt gedaan, de computerkast.

De perslucht kun je van een afstandje direct op de verschillende onderdelen van je computer spuiten. Let goed op vuil bij de ventilatoren. Eventueel kun je gebruik maken van een zachte borstel om stofresten weg te halen. Het is zeker niet onverstandig het verwijderen van stof met enige regelmaat te doen. Je computer werkt nu eenmaal beter als hij stofvrij is.

Heb je alle stof verwijderd? Sluit je computer dan weer aan en start hem opnieuw op. Controleer of je nog rare geluiden hoort en of de temperaturen nog steeds zo hoog oplopen. Laat eventueel voor een eerste check de behuizing nog even open. Je kunt dan direct zien of de ventilatoren goed draaien. Lijken de problemen opgelost? Dan was de stof waarschijnlijk de boosdoener. Nog steeds rare geluiden of oververhitting? Lees dan even verder.

Plaats een andere ventilator

Als je hebt vastgesteld dat een van de ventilatoren het niet doet of een vreemd geluid maakt, kun je hem vervangen. Een vergelijkbare en compatibele ventilator is vaak best betaalbaar. Welke ventilator je moet hebben is afhankelijk van de maat, de gewenste snelheid en het gewenste geluidsniveau. Er zijn tegenwoordig erg stille ventilatoren. Heb je hier vragen over, ga dan naar een gespecialiseerde winkel. Zij kunnen je vast adviseren en hebben vaak de ventilatoren ook zelf in verkoop.

Wil je liever het zekere voor het onzekere nemen? Laat je ventilatoren dan nakijken en eventueel vervangen door een deskundige in laptop reparatie in Rotterdam. Voordat deze een reparatie uitvoert, controleert deze eerst je hele computer. Je weet dan meteen zeker of je ventilatoren ook daadwerkelijk het probleem zijn. Is dit het geval, dan zal een deskundige in korte tijd en voor een relatief lage prijs een of meer ventilatoren kunnen vervangen.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/