Belinda web
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt haar doneren?

Denk je er over na om je haar te doneren? Dat is natuurlijk een erg mooi initiatief. Er zijn mensen die jaren geleden hebben besloten dat ze hun haar willen doneren en dus ook jarenlang sparen voor een mooie haardonatie. Er zijn ook haardonoren die bij de kapper besluiten een groot stuk van het haar af te knippen en dan pas door de kapper worden gewezen op de mogelijkheid om het haar te doneren. Bij welke categorie hoor jij? En weet je waar je aan moet denken als je je haar wilt doneren om andere mensen te helpen? Je kunt namelijk onder andere je haar doneren aan de Nederlandse Haarstichting. De Haarstichting helpt namelijk financieel minder bedeelde mensen met kanker of haarziekten, die een pruik nodig hebben, maar dit niet zelf kunnen betalen.

Welke voorwaarden zijn er verboden aan haar doneren?

Als je je haar doneren, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Niet iedereen kan namelijk zomaar zijn of haar haar doneren. De belangrijkste voorwaarden voor het doneren van haar, is dat de haardonatie minimaal 30 centimeter lang is. Is je haar korter? Dan wordt er aangeraden om nog even door te ‘sparen’ voor wat langer haar, zodat je deze 30 centimeter wel redt. Daarnaast is het belangrijk dat het haar goed en stevig aan de bovenkant en onderkant wordt vastgebonden. Het is dus niet mogelijk om los haar te doneren. Los haar raakt namelijk snel in de klikt, waardoor het niet meer mogelijk is om het te gebruiken om te verwerken in een haarwerk.

Daarnaast zijn er nog diverse andere zaken belangrijk als je je haar wilt doneren. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat grijs haar doneren niet mogelijk is. Dat is het echter zeker wel. Grijs haar kan namelijk ook goed worden gebruikt om haarwerken van te maken. Bovendien zijn veel vrouwen met kanker tussen de 40 en 65 jaar oud. Deze groep vrouwen heeft over het algemeen grijs haar.

Wanneer kan je je haar niet doneren?

Er zijn bepaalde criteria waar je aan moet voldoen, als je je haar wilt doneren. Het haar moet bijvoorbeeld gezond zijn en ook in een natuurlijke haarkleur zijn. Als je je haar geverfd hebt, is dat in principe geen probleem. Het moet alleen wel een natuurlijke haarkleur betreffen. Heb je je haar geel, blauw of groen geverfd, dan is het helaas niet mogelijk om dit te doneren. Als het haar heel lang in de kast heeft gelegen en erg is uitgedroogd, is het helaas ook niet mogelijk om het te doneren. Wanneer je vragen hebt over je haardonatie, kan je altijd contact opnemen met de Nederlandse Haarstichting. De vragen die binnenkomen bij deze stichting worden doorgaans binnen 48 uur beantwoord. De Haarstichting houdt zich daarnaast ook bezig met de voorlichting over haarproblemen. Haarproblemen komen voor in alle soorten en maten. Heb je bijvoorbeeld te veel haar, dan kan advies worden gegeven over manieren om de haargroei te verminderen. Veel mensen kampen echter ook met haaruitval of haarverlies. In dergelijke gevallen kan de Haarstichting ook advies geven over behandelingen als haartransplantatie, micro haar pigmentatie en haargroeimiddelen.

https://www.haarstichting.nl/