Belinda web
Image default
Bedrijven

Hoe temperatuur je slaapkwaliteit beïnvloedt

Ken je dat? Je ligt in bed, draait je een paar keer om en zweet breekt je uit. Of andersom, je ligt te rillen van de kou. Het kan zijn dat je niet eens een idee hebt waarom dit gebeurt. Maak kennis met een van de grootste factoren die je slaapkwaliteit beïnvloedt: temperatuur.

Wetenschap achter slapen en lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur speelt een cruciale rol bij het induceren van slaap. Wist je dat de interne klok van je lichaam, ook wel circadiaans ritme genoemd, de temperatuur regelt? Voor de wetenschap nerds: de hypothalamus (een deel van je hersenen) helpt hierbij. Wanneer het tijd is om te slapen, geeft deze aan dat je lichaam moet afkoelen en vice versa.

Een onderzoek uit 2019 heeft zelfs aangetoond dat een afname van slechts 1 graad Celsius in lichaamstemperatuur kan helpen om sneller in slaap te vallen en de diepte van de slaap kan verbeteren. Dus, een koude kamer? Ja, dat kan in je voordeel werken!

Het belang van het juiste matras

Nu vraag je je misschien af: “Wat heeft mijn matras hiermee te maken?” Heel veel! Stel je hebt een boxspring, dan heb je te maken met een matras dat bekend staat om zijn ademende eigenschappen. Het is gemaakt van veren die lucht doorlaten. Dit helpt je lichaam om de ideale temperatuur te behouden, waardoor je langer en dieper kunt slapen.

Maar niet elke boxspring is hetzelfde. Sommige zijn gemaakt met synthetische stoffen die de warmte vasthouden. Dus als je merkt dat je het ’s nachts warm hebt, kijk dan eens kritisch naar je matras. Wie weet is het tijd voor een upgrade.

Overigens, heb je al eens gedacht aan een wasbaar dekbed met vaste hoes? Niet alleen super hygiënisch, maar het kan ook wonderen doen voor je slaapcomfort.

Praktische tips voor een betere nachtrust

  • Houd de slaapkamer koel: Idealiter ligt de kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Dit helpt je lichaam om de ideale slaaptemperatuur sneller te bereiken.

  • Luchten voor het slapengaan: Zorg ervoor dat je je slaapkamer goed lucht voordat je naar bed gaat.

  • Draag ademende nachtkleding: Katoen is hier perfect voor!

  • Vermijd zware maaltijden voordat je naar bed gaat: Deze kunnen je metabolisme stimuleren, wat je warmer kan maken.

Het perfecte beddengoed: meer dan alleen een luxe

Laten we eerlijk zijn, er gaat niets boven het gevoel van fris beddengoed. Maar het gaat niet alleen om luxe. Het juiste beddengoed kan het verschil maken tussen urenlang woelen of diep en vast slapen. Van je hoeslaken tot je dekbed, elk stuk speelt een rol in hoe goed je slaapt. Zorg dat je investeert in kwalitatief beddengoed dat bijdraagt aan een optimale lichaamstemperatuur. Want een goede nachtrust? Dat is onbetaalbaar.