Belinda web
Image default
Auto's en Motoren

De bijtelling voor zakelijk rijden eenvoudig uitgelegd door de autodealer in Etten-Leur

Wanneer je een auto op de zaak wilt leasen of kopen krijg je te maken met bijtelling. Voor veel mensen is deze bijtelling een belangrijke factor in hun overweging om de auto zakelijk of privé af te boeken. Ook is er wat bijtelling betreft veel te doen om elektrische auto’s. Hoe zit dat precies? Autodealer MV Motive uit Etten-Leur specialiseert zich in occasions en financiële oplossingen voor zakelijk rijden. De bijtelling is een van de vele factoren die je in de gaten moet houden bij de aanschaf van een nieuwe auto of een occasion.

Wat is bijtelling?

Het magische getal is 22. 22% is de bijtelling die je betaalt over benzine- en dieselauto’s wanneer je deze zakelijk koopt of leaset. De enige uitzondering op de regel zijn volelektrische auto’s, daarvoor betaal je een bijtelling van 4%.

Goed dat percentage zie je overal voorbij komen dus dat ken je wel. Voor het gemak gaan we in deze berekening even uit van een auto met 22% bijtelling. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van je auto, oftewel wat de auto op het moment van aanschaf waard is.

Stel dat je een auto koopt van €10.000,-. 22% daarvan is €2200,-. Dit is niet het bedrag dat je als ondernemer betaalt. In feite tel je dit bedrag bij je omzet van dat jaar op en wordt hier belasting over geheven. Voor ondernemers zien de belastingpercentages er als volgt uit.

Schijven

Inkomen

belastingpercentage

Schijf 1

Tot €20.384

36,65%

Schijf 2 & 3

Van €20.385 tot €68.507

38,10%

Schijf 4

Boven de €68.507

51,75%

 

Hoe bereken je de bijtelling?

Vergeet niet dat je als ondernemer ook zelfstandige aftrek van €7.280 en 14% van de winst als MKB-winstvrijstelling mag toepassen. Stel dat je hier gebruik van mag maken en dat je omzet €50.000 bedraagt, waarvan 40% winst is. De zelfstandige aftrek haal je van je omzet af waardoor je €42.720 overhoudt. Dan blijft er een belastbaar inkomen van €25.632 over.

Dit belastbare inkomen verhoog je met de bijtelling van €2200,-. Je betaalt over deze bijtelling 38,10% belasting wat neerkomt op een bedrag van €838,20. Netto ben je dus €69,85 per maand kwijt aan de bijtelling voor je auto.

Je snapt nu ook waarom er zoveel elektrische auto’s rondrijden. Wil jij gebruikmaken van de 4%-regeling? Vraag dan aan autodealer MV Motive in Etten-Leur of ze je kunnen helpen bij het vinden van de beste deal voor een elektrische auto.

Ingewikkeld? Vraag om meer uitleg aan de specialist

Naast de bijtelling bepalen ook de afschrijving van de auto, onderhoudskosten, het type brandstof, de wegenbelasting en de BTW aftrek wat je meest voordelige optie is. En dan zijn er nog verschillende lease constructies voor zowel nieuwe auto’s als occasions. Wil je hier meer over weten en heb je behoefte aan meer informatie van een specialist? Ga dan eens langs bij autodealer MV Motive in Etten-Leur en bespreek de mogelijkheden met een professional met meer dan 20 jaar ervaring in de autobranche.