Belinda web
Image default
Auto's en Motoren

Wat is een slagboom?

Een slagboom wordt omschreven als een afsluitingsmechanisme. Dankzij dit mechanisme is het mogelijk om controle uit te kunnen oefenen, bijvoorbeeld over het gebruik van een parkeerplaats. Veel installaties zijn dan ook in de buurt van gebouwen danwel parkeerplaatsen te vinden.

Automatische slagbomen

Door de jaren heen zijn de ontwikkelingen hard gegaan. Er zijn veel modellen op de markt gebracht, waaronder een slagboom die automatisch opent. Dit model gaat open, bijvoorbeeld door middel van kentekenherkenning.

Zodra er een auto met een bekend kenteken aan komt rijden, gaat de slagboom automatisch open. Komt er een andere auto voor de slagboom te staan? Dan doet de slagboom – uiteraard – niks.

Veel varianten

Jaren terug was een slagboom een vrij eenvoudig object. Dat is nu compleet anders. De moderne slagbomen zijn van veel handigheden voorzien, terwijl je ook uit meerdere varianten kunt kiezen. Dat brengt nog een voordeel met zich mee; de slagbomen komen tegenwoordig in veel situaties goed van pas. Kijk maar eens om je heen als je op de snelweg rijdt. Vanaf de snelweg zie je bij bijvoorbeeld industrieterreinen, parkeerterreinen en bedrijfspanden de nodige slagbomen. Deze bomen tref je echter ook direct naast de snelweg aan. Zo heeft Rijkswaterstaat meerdere bomen langs de snelwegen geplaatst, zodat niet iedereen van de noodafritten gebruik kan maken.

Veelzijdige toepassingen

Al met al kan gesteld worden dat een slagboom momenteel een veelzijdig object is. Het is tegenwoordig méér dan alleen een afsluitingsmechanisme.

Wil een gemeente bijvoorbeeld een nieuw bouwproject opstarten? Dan kan de gemeente gebruik van deRAW-bestekssystematiek maken. Dit is een stelsel van voorwaarden dat gebruikt wordt bij het samenstellen van contracten. Het gaat hierbij uitsluitend om contracten in de grond-, weg- en waterbouwsector. Binnen dergelijke bouwprojecten is meer en meer plaats voor slagbomen.

Is er in een bepaalde situatie behoefte aan een slagboom? Dan zijn er meerdere zaken waar goed naar gekeken moet worden. Moet de boom bijvoorbeeld volledig automatisch werken? Moet hij handmatig bediend worden? Of moet het systeem aan bepaalde eisen voldoen? Door op voorhand over dergelijke zaken na te denken, kun je in elke situatie de perfecte oplossing uitkiezen. En zoals duidelijk mag zijn; een slagboom komt in erg veel situaties goed van pas.