Belinda web
Image default
Onderwijs

Wat is gepersonaliseerd leren

Nog niet iedereen weet precies wat gepersonaliseerd leren is, en dat is bijzonder jammer. Jammer, omdat deze manier van leren ontzettend veel voordelen biedt. Betere leerresultaten is daar slechts een voorbeeld van. 

Leerling bepaalt zelf hoe en in welk tempo er geleerd wordt

Als je het hebt over gepersonaliseerd leren, dan bepaalt de leerling helemaal zelf en ook in welk tempo er geleerd wordt. Bovendien laten leerlingen bij gepersonaliseerd leren zien wat ze er precies van geleerd hebben. Door deze manier van leren gaat de inzet enorm omhoog en neemt ook de motivatie sterk toe. Ook de leerresultaten krijgen een behoorlijke boost door gepersonaliseerd leren.

De inzet gaat omhoog en het zelfvertrouwen van de leerling neemt toe Door het aanbieden van gepersonaliseerd leren wordt de inzet van elke leerling groter. De leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen simpelweg door ze op geheel eigen wijze en in hun eigen tempo te laten werken. Het resultaat is significant; de leerlingen blijken meer gemotiveerd en de prestaties worden heel veel beter. Ja, je zou kunnen zeggen dat je door het aanbieden van gepersonaliseerd leren het beste uit de leerling haalt. Leerkrachten en docenten kunnen speciale technieken aanleren om leerlingen zelfstandiger te laten werken, waarbij ze zelf verantwoordelijk worden voor de manier waarop ze leren en in welk tempo ze dat doen.

De sterk verbeterde resultaten werken als doping voor de gemotiveerde leerlingen

Binnen afzienbare tijd neemt het zelfvertrouwen – ook dat van een kind dat amper zelfvertrouwen heeft- van de leerling enorm toe, vanwege deze manier van zelfsturing en de positieve resultaten ervan. Want ook hier geldt dat goede resultaten werken als doping. De kinderen gaan zonder morren en met veel meer plezier aan de slag en hopen hun resultaten vanuit zichzelf steeds opnieuw te verbeteren. En dat is vaak precies de situatie die je zoekt.