Belinda web
Image default
Zorg

Wat is een pachymeter en waar wordt het voor gebruikt?

Onze ogen zijn kostbaar en we moeten er goed voor zorgen. Daarvoor wordt er een handig apparaat dat oogdokters gebruiken: de pachymeter. Dit slimme ding van de optiek leverancier meet precies hoe dik het hoornvlies van je oog is, wat dokters helpt om oogziektes op te sporen en in de gaten te houden. In dit artikel vertellen we je alles over de pachymeter, hoe het werkt en waarom het zo’n belangrijke rol speelt bij het zorgen voor onze ogen. Blijf lezen!

Hoe werkt een pachymeter?

Een pachymeter is een medisch apparaat bedoeld om te meten hoe dik het hoornvlies van je oog is. Dit is het heldere laagje aan de voorkant van je oog, dat helpt bij het scherp zien door lichtstralen te breken. De dikte van het hoornvlies kan van persoon tot persoon verschillen, en zelfs in hetzelfde oog op verschillende plekken. Om de dikte te meten, gebruikt het apparaat meestal geluidsgolven of lichttechnieken. Het werkt door een signaal naar het hoornvlies te sturen en dan te kijken hoe snel dit terugkomt, waarmee de pachymeter precies kan bepalen hoe dik het hoornvlies is.

Wat zijn de toepassingen van de pachymeter?

Met een pachymeter kun je erachter komen of er sprake is van glaucoom, een oogziekte die langzaam de oogzenuw beschadigt en uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Hoe dik je hoornvlies is, kan veel zeggen over je risico op glaucoom. Als je een dun hoornvlies hebt, loop je meer kans op glaucoom, maar een dik hoornvlies kan juist beschermend werken. De pachymeter speelt ook een grote rol bij oogoperaties om je zicht te verbeteren, zoals bij LASIK. Voordat zo’n operatie wordt gedaan, moet precies gemeten worden hoe dik je hoornvlies is. Op die manier kunnen chirurgen bepalen hoeveel van het hoornvlies veilig weggehaald kan worden om je beter te laten zien.

Hoe staan de ontwikkelingen ervoor?

De pachymeter is een topper onder de oogzorgtools, maar staat aan de vooravond van nog meer spannende verbeteringen. Er wordt namelijk gewerkt aan nieuwe versies die je oog niet eens hoeven aan te raken, wat het allemaal een stuk prettiger maakt voor jou als patiënt. Dankzij nieuwere technieken in beeldvorming krijgen we straks misschien nog beter zicht op hoe dik je hoornvlies precies is en wat er allemaal in je oog gebeurt. En stel je voor: in de toekomst kun je misschien wel vanuit je eigen huis checken hoe het met je hoornvlies gesteld is, dankzij telemedicine. Dat betekent dat je niet eens meer naar een kliniek hoeft voor zo’n meting.