Belinda web
Image default
Computers / Internet / Searching

Wat heb je nodig als beginnende karpervisser?

Je ziet ze wel staan langs de recreatieplassen en vaarten, die meer dan complete kampeer uitrustingen en een stellage met karperhengels. Nachtenlang wordt door gevist om een mooie karper in handen te mogen hebben. Ook de wens om eens zijn mooie en vooral sterke vis te vangen, dan geven we enkele tips wat je minimaal in je viskoffer (of tacklebox zoals dat bij het karpervissen) nodig hebt om dit goed te doen. Het gaat hier dan niet om de logische dingen als een karperhengel of pieper, maar meer om het kleine materiaal. 

 

Lood montage

Karper is een schuwe vis. Daarom vissen veel karpervissers ver uit de kant, zodat de vis niet schrikt van pratende en lopende mensen langs de waterkant. Dat is nu niet een rustige plek om een rustig te gaan eten. Om tot deze afstanden te komen is een stuk lood nodig om het aas op afstand te krijgen. Dit lood kan met een eenvoudige loodclip aan de lijn bevestigd worden. Bij een loodclip wordt het lood op een stukje plastic geschoven en vastgezet door een rubber. Met deze montage hangt het lood naast de lijn. Dit heeft voordelen als je vist op een zachte bodem. Hierbij kan het lood in de blubber zakken zonder dat ook direct de onderlijn meegetrokken wordt. Voor de beginnende visser is dit een makkelijke montage en daarnaast visvriendelijk. Als de lijn mocht breken, dan kan de karper het lood lossen uit de clip als hier voldoende kracht op komt te staan. 

 

Boilie naald

Vissen met een loodmontage gebeurd meestal met iets van boilies of geweekte of gekookte gedroogde mais. Deze aassoorten zijn relatief stevig en blijven hierdoor heel lang aan de hair zitten. Bijvoorbeeld zachte mais uit blik kan snel van de haak gegeten worden door ook kleinere vis, zonder zichzelf te haken. Hierdoor heb je geen kans meer om karper te vangen. 

Het hardere aas wordt niet op, maar onder de haak gevist. Dit monteer je aan een lus onder de lijn met en boilie naald. Steek hiervoor de naald door het aas. Vervolgens haal je de punt van de boilie naald door het lusje. Hier kan je de naald vasthouden middels een weerhaak of een haakje. Vervolgens schuif je het aas op de hair en fixeer je het aas met een boiliestopper (of stukje tak, grasspriet etc). 

 

https://www.sportvisgigant.nl/