Belinda web
Image default
Bedrijven

Tips voor een goede vergadering

Het is niet altijd makkelijk om een vergadering in goede banen te leiden. Je moet zien te voorkomen dat mensen door elkaar praten en dat het overzicht niet goed blijft. Meer focus bij vergaderingen begint met een goede agenda en hierbij horen ook duidelijke vergaderdoelen. Ook moet je de juiste mensen uitnodigen. In dit artikel lees je tips over hoe je tijdens de vergadering zelf de focus weer terug krijgt en dus zorgt voor een goede en nuttige vergadering. Na een vergadering bij Lot66 kan je meteen een minigolf bij Lot66 doen!

Iedereen moet mentaal inchecken

Veel mensen komen ongeconcentreerd een vergaderruimte van bijvoorbeeld Lot66 binnen. Ze zitten nog met hun hoofd bij andere dingen die er die week of die dag gebeurd zijn en dat heeft geen positieve invloed op de vergadering in de vergaderruimte van Lot66. Hoe krijg je deze mensen hun aandacht zo snel en goed mogelijk bij de vergadering? Je kunt de volgende dingen doen.

Stel iedereen een vraag waardoor ze verplicht worden om op te letten en even na te denken over een antwoord. Denk aan een simpele vraag als: 

  • Hoe is je (werk)dag tot nu toe? 
  • Waar ben je veel mee bezig geweest de afgelopen periode? 
  • Waar hoop jij achter te komen tijdens deze vergadering?  

Wanneer je zo’n soort vraag stelt, zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord voelt en creëer je onderling begrip en vertrouwen onder de mensen die bij de vergadering zijn betrokken.

Wijs een goede voorzitter aan 

Een goede voorzitter moedigt mensen die aan het vergaderen zijn, aan om actief deel te nemen aan het gesprek wat er gevoerd wordt. Wanneer mensen vaak in herhaling vallen, is het ook aan de voorzitter om ze hier kort op te wijzen en weer verder te gaan naar het volgende gespreksonderwerp. De rol van voorzitter is dus zeker essentieel.  

Zorg voor weinig afleiding tijdens de vergadering

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen zich laten afleiden door hun telefoon. Dit wil je natuurlijk niet hebben tijdens een goede vergadering. Daarom kun je afspreken om alle telefoons voor aanvang van de vergadering uit te zetten en fysiek buiten bereik van de deelnemers. Misschien een ingrijpende maatregel, maar het doet wonderen voor je focus.