Belinda web
Image default
Sport

De discussie over hoe het dragen van een hockeybitje verplicht werd

Sinds de start van het hockeyseizoen 2015-2016 is het verplicht om een hockeybitje te dragen. De KNHB heeft dit destijds besloten en de maatregel is per 1 augustus 2015 dan ook officieel ingegaan. Hiermee was de KNHB de eerste bond ter wereld die het dragen van een mondbeschermer tijdens de wedstrijd verplicht heeft. De maatregel geldt voor alle categorieën tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. Maar hoe is deze maatregel nu precies tot stand gekomen? Wat heeft gemaakt dat de KNHB dit besluit heeft genomen?

Het afschuwelijke ongeluk van Seve van Ass

Vele Nederlanders zullen zich de dag waarschijnlijk nog goed herinneren. Zondag 10 november 2013. Op deze dag speelde Amsterdam een competitiewedstrijd tegen Rotterdam in de hoofdklasse. Hierbij kreeg hockey-international Seve van Ass een flinke klap met de stick van Valentin Verga. Van Ass raakte maar liefst tien tanden kwijt als gevolg van de klap. Bovendien hield hij er ook een gebroken kaak aan over. Vader en bondscoach Paul van Ass vreest dat het leven van zijn zoon nooit meer zonder frequente tandartsafspraken zal verlopen. Dit vreselijke voorval was het begin van een flinke discussie. Namelijk de discussie over het verplicht stellen van een hockeybitje, zodat zulke incidenten nooit meer hoeven te gebeuren.

Gevolgen en maatregelen

De discussie rondom de veiligheid van de sport heeft flink wat losgemaakt. Seve van Ass droeg tijdens de wedstrijd geen bitje en was dus niet beschermd. Maar na dit heftige ongeluk zijn veel mensen hier toch anders tegenaan gaan kijken. Zo ook de KNHB. De medische commissie heeft zich hierin verdiept en kwam uiteindelijk in 2015 met de verplichtstelling van mondbescherming tijdens alle wedstrijden. En dat is maar goed ook, want het gebruik van een hockeybitje verkleint de kans op gebitsschade aanzienlijk. Ga je komend seizoen hockeyen? Schaf dan vooraf zeker een hockeybitje aan. Zo vind je een ruim assortiment aan bitjes op Gebitsbeschermers.nl. Stel je veiligheid voorop!

https://gebitsbeschermers.nl/