Belinda web
Image default
Zakelijke dienstverlening

Geen schade bij overstekend wild

Doordat er zoveel doorgaande wegen door natuurgebieden kruisen, gebeuren er helaas ook veel ongelukken met overstekend wild. Dit zorgt naast dierlijk leed ook voor veel persoonlijk leed, materiële schade en financiële schade. Om dit te voorkomen, heeft Prowild een wildwaarschuwingssysteem ontwikkeld, wat zeer effectief is in het vermijden van ongelukken. Met dit systeem wordt overstekend wild door hekken naar een oversteekplaats geleid en worden de wegbestuurders gewaarschuwd als er overstekend wild is. Hierdoor wordt er biodiversiteit en natuurlijk evenwicht behouden en kunnen de dieren vrij blijven bewegen. Het systeem kan op allerlei wegen worden toegepast en maatwerk is mogelijk voor specifieke locaties en situaties. 

Minder kans op aanrijdingen

Het overstekend wild wordt gedetecteerd door middel van sensoren. Deze zorgen ervoor dat er waarschuwingsborden aangaan, knipperlichten worden ingezet en er een maximumsnelheid van 50 km/h wordt gehanteerd. Doordat wegbestuurders hierdoor oplettender zijn, zullen er minder aanrijdingen voorkomen. De waarschuwingsborden gaan enkel aan zodra er overstekend wild is gedetecteerd, waardoor er geen onnodige vertragingen ontstaan. Alle bewegingen en gegevens kunnen gemonitord worden en online worden ingezien. Het is ook mogelijk om een camera bij het wildwaarschuwingssysteem te plaatsen, waarbij er een goede analyse van wildoversteek te maken valt.

Ontdek de financiële en materiële voordelen

Er zitten enorm veel voordelen aan het systeem van Prowild. Te beginnen met het natuurbehoud en het voorkomen van ongelukken met overstekend wild. Dit scheelt onder andere enorm veel materiële schade, schade door wegafsluitingen en ziektekosten, waardoor het dus ook financiële voordelen oplevert. Het systeem is een goedkoper alternatief van een ecoduct en ideaal voor provinciale en gemeentelijke wegen. Bij ongelijk en heuvelachtig terrein zijn er ook mogelijkheden; hier wordt namelijk een combinatie van beweging en warmte gemeten. Op een langer wegtraject wordt er lijndetectie gebruikt wat wordt gevormd door meerdere sensoren in een lijn. Al met al zijn er veel mogelijkheden wild veilig te laten oversteken met zo min mogelijk aanrijdingen.

https://www.prowild.net/