Belinda web
Image default
Toerisme

Antwerpen Centrum

Antwerpen Centrum

 

Stadscentrum
Lang leve cultuur! Drukke steden
Toon weersvoorspelling weersvoorspelling 16.6 ° Vraag een inwoner van Antwerpen over zijn stad en hij zal je onmiddellijk een glas schuimend Antwerps bier geven en beginnen te praten over de grootsheid van de kathedraal, de vaardigheid van de onovertroffen Rubens, en wandelingen langs de oevers van de Schelde. Antwerpenaren zijn trots om hun stad uniek te vinden, en dat klopt natuurlijk! Eeuwenlang heeft de Antwerpse haven, die tot op de dag van vandaag groeit en zich ontwikkelt, een grote verscheidenheid aan invloeden op het leven van de stad. Samen met exotische kruiden vinden intellectuelen hun weg naar de dokken van de Antwerpse haven en verrijken ze de stad met hun ideeën en creaties. Hun aantal neemt elk jaar alleen maar toe.

Het is niet verwonderlijk dat zo’n dynamische stad een broedplaats was en is voor verlichte geesten en wereldleiders. Zo trok de ‘overdreven’ verlichte despoot Napoleon in 1812 zich terug in het Koninklijk Paleis aan de rue Meir (Meir) om de strategische ontwikkeling van de oorlog met Groot-Brittannië volledig tot rust te brengen. Het lijkt erop dat veel grootheden van deze wereld gemakkelijk hun hart in Antwerpen hebben achtergelaten – dus voelde de Russische tsaar Peter de Grote zich thuis in de stad waar hij enige tijd scheepsbouw studeerde.

In de afgelopen eeuwen was Antwerpen ook een toevluchtsoord voor kunstgenieën. Albrecht Dürer, bekend van zijn schilderijen, prenten en houtsneden, bleef graag in de stad aan de Schelde hangen. Mozart werd tijdens zijn grandioze rondreis door Europa ook gezien in de “Gingerbread City” (zoals Antwerpen ook wel wordt genoemd). De grote maestro speelde een orgelconcert van zijn eigen compositie in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.

Al in de vijftiende en zestiende eeuw was Antwerpen een stad met een erkende internationale reputatie, tot ver buiten de staatsgrenzen bekend – dankzij de bloeiende handel in kunstvoorwerpen en natuurlijk dankzij de bedrijvigheid van de welvarende haven, die een economisch wonder buiten de stad veroorzaakte. In die gouden dagen was Antwerpen als het huidige New York, de wereldhoofdstad.

 

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html