Belinda web
Image default
Gezondheid

Zo maak je een voedingsschema

Van baby af aan kom je eigenlijk al in aanmerking met een voedingsschema. Regelmaat is voor baby’s ontzettend belangrijk. Om dat makkelijker te maken voor zowel ouders als kind wordt er daarom vaak een voedingsschema opgesteld. Het gebruik van een voedingsschema vervaagt naarmate het kind ouder wordt. Toch hebben ook volwassen baat bij een voedingsschema.

Voedingsschema maken

Veel mensen denken dat het maken van een voedingsschema ontzettend lastig is. Dit valt echter reuze mee. Een voedingsschema maken kost je even wat tijd, maar is zeker niet ingewikkeld. Je kunt een voedingsschema maken wanneer je wil afvallen of bijvoorbeeld wanneer je wil aankomen in spiermassa. Tijdens de zogenaamde bulk en cut periode is het belangrijk om een voedingsschema te maken en je hier ook aan te houden.

Onderdelen van jouw voedingsschema

Er zijn een aantal vaste onderdelen die in een voedingsschema worden opgenomen. Calorieën zijn een belangrijk onderdeel. Naast calorieën worden eiwitten, vetten en koolhydraten altijd meegenomen wanneer je een voedingsschema gaat maken.

Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar het doel van jouw voedingsschema. Wil je afvallen of juist aankomen? Houd er rekening mee dat niet ieder lichaamstype hetzelfde is. Een voedingsschema is een leidraad. Natuurlijk is het belangrijk dat jij je er zoveel mogelijk aan probeert te houden. Een cheat dag zo nu en dan kan echter geen kwaad.

Aan de slag

Wanneer je een voedingsschema gaat maken zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Zo start je eigenlijk altijd met het berekenen van jouw dagelijkse energiebehoefte. Op deze manier kom je er precies achter hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten jij nodig hebt.

Daarnaast probeer je jouw eetmomenten in te plannen. Hoe vaak op een dag wil jij iets eten? Zorg ervoor dat je ook snackmomenten meetelt. Hierna wordt het tijd om te puzzelen. Zoek recepten uit en plan al jouw eetmomenten in. In het begin kan een voedingsschema maken lastig zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. 

https://voedingschema.nl/