Belinda web
Image default
Aanbiedingen

Wat je moet weten over wielklemmen

Heb je ooit een auto gezien met een wielklem aan een van de wielen? Het is geen prettig gezicht, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom ze gebruikt worden en wat je moet doen als je er een tegenkomt. Hier lees je de basisprincipes van wielklemmen en wat je moet doen als je er een aantreft. 

Wat is een wielklem? 

Een wielklem is een immobilisatie-inrichting voor voertuigen die voorkomt dat ze verplaatst of weggereden kunnen worden. Ze worden ook wel “opstarten” of “klemmen” genoemd. Een wielklem wordt meestal bevestigd aan de band van het betreffende voertuig en vastgezet met een verstelbare metalen band of ketting. Dit maakt het onmogelijk voor de bestuurder om de auto te verplaatsen totdat de klem is verwijderd door een ambtenaar of bevoegd personeel. 

Wanneer worden wielklemmen gebruikt? 

Wielklemmen worden voornamelijk gebruikt door wetshandhavers, parkeerautoriteiten, sleepwagenbedrijven en andere instanties die bij wet bevoegd zijn om voertuigen te immobiliseren. Als je bijvoorbeeld zonder toestemming op een verboden terrein parkeert of je parkeerbonnen niet op tijd betaalt, kan je auto worden vastgezet met een wielklem. In sommige gevallen kan je auto zelfs worden weggesleept als hij te lang geklemd blijft zonder betaling of actie van jouw kant. 

Wat moet je doen als je auto geklemd is? 

Als je ontdekt dat je auto is klemgezet, is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt. Neem eerst contact op met de instantie die verantwoordelijk is voor het klemmen van je voertuig en informeer naar hun procedure voor het verwijderen van de band van je auto. Afhankelijk van de situatie moet je misschien een boete betalen voordat ze het apparaat van je band halen.        

Onderneem snel actie

Wielklemmen zijn een effectieve manier om te voorkomen dat iemand zijn voertuig verplaatst zonder toestemming of zijn boetes en vergoedingen op tijd betaalt. Ze kunnen echter ook hinderlijk zijn als ze onaangekondigd of per ongeluk worden aangebracht. Als je je in zo’n situatie bevindt, zorg er dan voor dat je snel actie onderneemt en alle noodzakelijke stappen volgt om eventuele juridische problemen later niet te verlengen!

https://www.aanhangwagendirect.nl/