Belinda web
Image default
Electronica en Computers

PC’s kopen post-bitcoin

Iedereen die van plan is om een game computer kopen zal goed moeten opletten met wanneer ze de onderdelen kopen want er is iets radicaal veranderd bij het kopen van PC onderdelen. Cryptocurrency. Maar wat is cryptocurrency? Cryptocurrency is een nieuwe valuta zoals dollars en de euro maar in tegenstelling tot traditioneel geld word cryptocurrency op een geheel andere manier gemaakt. Er is een berekening die voor elke ‘munt’ die geslagen wordt gemaakt moet worden. Dit wordt minen genoemd en hiervoor gebruikt men een GPU. Dit is waar de problemen zich beginnen op te stapelen. Er zijn heel wat mensen miljonairs geworden met minen van Bitcoin en nu worden veel GPU’s / videokaarten opgekocht door mensen die het voor minen willen gebruiken waardoor de kosten erg omhoog gaan.

Maar er is hoop

Het is niet allemaal verloren hoop verder. Je kunt een rtx 3060 gewoon nog kopen. Maar je moet tegenwoordig de zaak op een nieuwe manier benaderen. Je kunt niet ervan uitgaan dat de prijs hetzelfde blijft of dat die constant naar beneden gaat. De cryptomarkt is zeer explosief waardoor de kosten van GPU’s ook constant heen en weer gaan. Op Tweakers.nl kun je zien bijvoorbeeld dat de rtx 3060 van ongeveer 780 euro tot 1120 euro gekost heeft wat een groot verschil is in prijs. Op het moment zit de grafische videokaart rond de 1000 euro dus op het moment kun je letterlijk beter een prebuilt PC kopen dan zelf de onderdelen kopen. Ik heb het berekend en de videokaart alleen al kan soms bijna evenveel kosten als een complete prebuilt PC.

Of je gaat voor 2e hands

Je kunt ook het probleem oplossen door 2e hands onderdelen te kopen. Hierbij moet je oppassen dat je niet videokaarten koopt die gebruikt zijn voor minen. Als een videokaart weggedaan wordt door een miner is dat waarschijnlijk omdat ze de videokaart helemaal opgebruikt hebben. Je kunt ook voor een refurbished pc gaan. Dat is wanneer het 2e hands is maar de onderdelen zijn wel behandeld door een expert en gekeurd. Dus je hoeft je veel minder zorgen te maken over onderdelen die kapot gaan. Want meestal wordt het kopen van 2e hands onderdelen met een argwanende blik bekeken. Dit komt doordat veel 2e hands producten al aan het einde van hun levensduur zijn en je dus misschien ze al heel gauw weer moet vervangen.

Laten we hopen dat dit snel eindigt

Het belangrijkste is dat we binnenkort weer terugkunnen naar een wereld zonder cryptocurrency. Dit is niet alleen maar zodat je weer goedkoop grafische videokaarten kan kopen. Hoewel goedkope grafische videokaarten heel erg fijn zijn, is er een nog veel groter probleem met cryptocurrency. Zoals eerder vermeld was, wordt cryptocurrency gemaakt door middel van het berekenen van een formule. Maar deze formule is heel arbeidsintensief (dat is waarvoor de GPU’s zijn). En elke keer dat een transactie plaatsvind of er een nieuwe munt wordt gemaakt (wat heel vaak gebeurt) wordt de formule ingewikkelder en nemen de energiekosten alleen maar toe.