Belinda web
Image default
Dienstverlening

Hoe voelt een whiplash?

Whiplash-letsel pijn kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende symptomen van whiplashletsel zijn pijn, pijn en/of ongemak in het hoofd, de nek, het midden van de rug en de lage rug, die links, rechts of bilateraal kan worden gevoeld en kan worden gevolgd door beklemming, stijfheid, oedeem en/of gevoeligheid bij palpatie in het letsel gebied (of de letsel gebieden). Hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, spierpijn en verminderde bewegingsvrijheid van de halswervelkolom, borstwervelkolom, lendenwervelkolom of alle drie kunnen bijkomende indicaties en/of symptomen van whiplashletsel zijn. Voor deze letselschade zijn bepaalde bedragen te verkrijgen. 

Last op verschillende plekken

Pijn en ongemak die uitstralen naar de bovenste ledematen, zoals je hoofd, linker- of rechterzijde, of naar de achterkant van je hoofd, je schouders, linker- of rechterzijde, of bilateraal en de onderste ledematen, zoals je heupen, linker- of rechterzijde, of bilateraal, billen, benen en knieën, kunnen links of rechts worden ervaren en zijn ook veel voorkomende symptomen van whiplash-letsel. Afhankelijk van de intensiteit van het ongeval, kunnen deze sensaties zich uitbreiden van je schouders naar je armen en naar beneden naar je vingertoppen, of zelfs van je heupen naar je tenen.

Verder zijn gevoelloosheid, tintelingen, zwakte, verminderde kracht en/of beweeglijkheid van een beschadigde plek allemaal mogelijke tekenen van een whiplash-letsel. Omdat geen twee personen pijn op dezelfde manier voelen of hetzelfde niveau van pijngrens tolerantie hebben, kunnen deze symptomen afzonderlijk of als een verzameling ervan worden ervaren.

Symptomen van een whiplash

Als gevolg van shock of adrenaline zullen sommige mensen niet meteen symptomen van whiplash-letsel ondervinden, terwijl anderen meteen één of meer symptomen kunnen krijgen, afhankelijk van de intensiteit van de impact bij de aanrijding en ieders tolerantie voor pijn. De pijn en symptomen van whiplash-letsel variëren in intensiteit van persoon tot persoon en kunnen toenemen bij beweging, waardoor iemands vermogen om te staan, zitten, lopen, buigen bij de knieën of het middel, armen heffen en/of opstaan van een zittende naar een staande houding, allemaal van invloed zijn op de dagelijkse activiteiten.

Deze symptomen kunnen meestal leiden tot bijkomend letsel aan de ligamenten, pezen en/of spieren als ze niet worden behandeld. Whiplash-letsels worden door verzekeringsmaatschappijen als “weke delen letsels” beschouwd omdat ze niet altijd tot objectieve symptomen of resultaten leiden. Het is van cruciaal belang dat je je zo snel mogelijk na het incident laat behandelen. Weke delen letsels omvatten kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen van ligamenten, pezen en spieren, wat resulteert in ongemak en ontsteking in de beschadigde regio. Cervicale verrekkingen of verstuikingen, thoracale verrekkingen of verstuikingen, en/of lumbale verrekkingen of verstuikingen, evenals spierverrekkingen of verstuikingen, zijn allemaal veel voorkomende diagnoses of aandoeningen die door medici worden gegeven.

Gevolgen van een whiplash

Zoals eerder gezegd kan whiplashletsel, afhankelijk van de intensiteit van de impact bij het ongeval, resulteren in een hersenschudding of op een hersenschudding gelijkende symptomen, ongeacht of iemand al dan niet bewusteloos was en daarom is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen. De pijn en symptomen van een hersenschudding als gevolg van een whiplash ongeval, met of zonder verlies van bewustzijn, kunnen een verscheidenheid aan cognitieve problemen veroorzaken, waaronder mentale wazigheid, duizeligheid, misselijkheid, lichtgevoeligheid, geheugenverlies, duizeligheid, slaapproblemen, en/of problemen met multitasking.

Afhankelijk van de ernst en de omvang van het whiplash letsel kunnen de pijn en de symptomen die het gevolg zijn van een hersenschudding op lange termijn cognitieve problemen veroorzaken. Sommige ernstige gevallen van whiplashletsel die resulteren in een hersenschudding kunnen veel catastrofale symptomen veroorzaken, zoals inwendige bloedingen in de hersenen, schedelbreuken en/of traumatisch hersenletsel dat kan leiden tot complete persoonlijkheidsveranderingen bij een individu.

Meer weten over whiplash kenmerken? Klik op de link.

https://letselschadebureau.nl/