Belinda web
Image default
Energie

Het gebruik van HVO diesel

HVO diesel: wat is dat?

HVO diesel is een brandstof die gezien kan worden als biologisch. Voordat een brandstof biologisch genoemd mag worden, moet gekeken worden naar hoe deze gewonnen wordt. Kijk je naar HVO diesel dan zie je dat deze wordt gewonnen uit plantaardige en dierlijke vetten. Het is daarmee goed voor het milieu. Tegenwoordig wordt er steeds meer ingezet op het gebruik van deze en andere brandstoffen. Dit om verbrandingsmotoren op een groenere manier te laten draaien. De afkorting HVO diesel staat voor Hydrotreated Vegetable Oils.

Verschil tussen eerste en tweede generatie

Binnen de HVO diesel heb je twee generaties. Om te kijken wat hiertussen het verschil is kijk je naar het doel van de grondstoffen waaruit de brandstof is gewonnen. Bij eerste generatie HVO diesel zie je dat de gebruikte grondstoffen eventueel een tweede doel hadden kunnen dienen. Denk hierbij aan gewassen die op een later moment voedsel hadden kunnen zijn. Bij de tweede generatie ontdek je dat dit ontstaat door grondstoffen die al gebruikt zijn en geen tweede doel meer kunnen dienen. Denk aan gebruikt frituurvet of tuinafval. Ook plantaardige en dierlijke afvalstoffen kunnen een bron zijn voor tweede generatie HVO diesel.

Van fossiele diesel naar HVO diesel

Vroeger gebruikte men al biologische grondstoffen om hun auto’s van toentertijd mee vooruit te laten komen. We praten dan over ongeveer 1900. Een aantal jaren daarna werd de ontdekking van fossiele diesel gedaan. Omdat dat in grote getale aanwezig was, was deze grondstof makkelijk te verkrijgen en daarmee erg goedkoop. Dit maakte dat het onwijs populair was. Het feit dat het slecht voor het milieu is, hield men niet tegen. Dat argument wordt in deze tijd meer en meer gebruikt om te zorgen voor een verschuiving van fossiele naar HVO diesel.

De weg naar een schoner milieu

Hydrotreated Vegetable Oils diesel is biologisch en daarmee goed voor het milieu. Zeker de tweede generatie hiervan. Echter is een totale overstap van fossiel naar deze soort brandstof heel lastig. Het besef van de noodzaak van deze verschuiving is er al wel. Daarom zet men steeds meer in op het combineren van fossiele en biologische brandstoffen. Zo worden de stappen richting een volledig gebruik van biologische diesel steeds kleiner en komt dit dichter en dichter bij.

De pluspunten van HVO diesel

Dit type brandstof is dus goed voor het klimaat. Maar er zijn nog meer pluspunten te vinden. Zo gaat het ene pluspunt gepaard met het andere. Wat dacht je van mensen in drukke steden: bij gebruik van HVO diesel ruikt men uitlaatgassen die vervuilend zijn (en daarom stinken) veel minder. Daarbij zorgt deze biologische variant diesel voor een stillere verbranding. Zo verminder je dus ook het eventuele geluidsoverlast op sommige plekken. Op wegen vlakbij natuurgebieden is dit vooral erg welkom. Het is met al deze voordelen zaak dat we met zijn allen meer en meer inzetten op het gebruik van biologische diesels zoals HVO diesel.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/