Belinda web
Image default
Zakelijke dienstverlening

Energiekosten recordhoogte

Hoe gaan bedrijven om met de stijgende energiekosten? Wie pas nog heeft gekeken, zal geschrokken zijn van de hoge prijs. Bepaalde sectoren worden flink geraakt door deze prijsstijgingen. Zeker glastuinbedrijven zijn hier geen uitzondering op en daarom is het belangrijk dat ze goed inzicht krijgen in de bedrijfssituatie. De hoge prijzen van de energie kunnen er namelijk voor zorgen dat bedrijven in de problemen komen wanneer ze dit niet goed van te voren hebben onderzocht. Hoe erg een bedrijf hier last van kan gaan krijgen, is afhankelijk van het energiecontract dat zij afgesloten hebben. ook kan het voor bepaalde bedrijven zomaar ineens betekenen dat ze verviervoudigen in de energiekosten. Als we van de voorspellingen uitgaan, dan gaat ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven geraakt worden door de hoge prijzen. Daarnaast zullen niet alleen de energiekosten stijgen, maar ook plastic, plantmateriaal, folies en meststoffen worden duurder voor glastuinbouwbedrijven.

Er moeten dus kostenbesparende maatregelen getroffen worden binnen de bedrijven. Dit is om de continuïteit van de bedrijven te waarborgen en dus moeten er verantwoordelijke afspraken gemaakt worden. Een accountantskantoor Westland kan hierbij helpen om verschillende scenario’s op tafel te liggen, breed uit te meten en door te berekenen. Hiermee krijg je inzicht in de invloed is van bepaalde beslissingen op de bedrijfsvoering. Dit zorgt ervoor dat je direct inzicht hebt in wat er nodig is om de liquiditeit van het bedrijf gezond te houden. Ook kan je op die manier de consequenties van bepaalde beslissingen goed overzien en hier naar handelen.

Ook voor bedrijven met duurzame energie zal de prijsstijging niet meevallen. Ze zullen iets minder hard getroffen worden dan bedrijven die haast of helemaal geen duurzame energie hebben, maar toch zal het voor hun ook voelbaar zijn. Dit komt door de SDE subsidie op aardwarmte en biomassa dat gekoppeld is aan de gasprijs. Eén ding is zeker, glastuinbedrijven doen er zeer verstandig aan om strategische keuzes te maken met betrekking tot telen. Doe dit met een agrarisch accountant bij een goed accountantskantoor.

http://weanaaldwijk.nl