Belinda web
Image default
Aanbiedingen

De verschillende soorten houtbewerkingsmachines die je moet kennen

Als je nieuw bent in de houtbewerking, dan ben je misschien niet bekend met alle verschillende soorten machines die er zijn. In deze blog gaan we je kennis laten maken met enkele van de meest voorkomende machines die bij houtbewerking worden gebruikt, zodat je een beter begrip krijgt van waar elke machine voor wordt gebruikt.

Tafelzaag

De tafelzaag is misschien wel de belangrijkste machine in een houtwerkplaats. Hij wordt gebruikt voor het maken van schulpsneden (sneden in de lengterichting van de nerf), dwarse sneden (sneden dwars op de nerf) en versteksneden (schuine sneden). Tafelzagen zijn er in verschillende maten, maar de meest voorkomende maat heeft een 10″ blad.

Bovenfrees

Een bovenfrees is een handgereedschap dat wordt gebruikt om groeven te snijden, randen te vormen en decoratieve ontwerpen te maken. Frezen worden geleverd met een verscheidenheid aan verwisselbare bits die ontworpen zijn voor specifieke taken. Zo zijn er bits voor het maken van dadoes (een soort groef), rabbets (een soort inkeping) en zwaluwstaarten (een soort verbinding)

Schaafmachine

Een schaafmachine is een machine die gebruikt wordt om dunne plakjes van een stuk hout af te halen. Dit is handig voor het maken van gladde, gelijkmatige oppervlakken op ruw hout. Schaven kan zowel met de hand als op de tafel

Boormachine

Een boormachine is een machine die gebruikt wordt voor het boren van gaten in hout (of andere materialen). Boormachines zijn er in hand- en tafelmodellen. De handbediende modellen zijn meestal minder krachtig, maar veelzijdiger omdat ze op verschillende soorten materiaal kunnen worden gebruikt. Tafelboormachines zijn krachtiger maar minder veelzijdig omdat ze speciaal ontworpen zijn voor het boren in hout

Daar heb je het! Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende machines die gebruikt worden in houtbewerkingswinkels over de hele wereld. Een goede tip is om eens te kijken op de website van 123machineverhuur. Daar kun je verschillende houtbewerkingsproducten huren. Een goede manier om ze eens uit te proberen.