Belinda web
Image default
Aanbiedingen

Wat is woudhoning en waarom is het zo lekker?

Ben je op zoek naar honing voor in de thee, op de boterham of gewoon lekker op een lepel? Dan zal je vast wel veel verschillende soorten honing kennen. De bekende fruithoning, lindehoning en heidehoning kent iedereen wel, maar woudhoning is een niet zo bekende honing onder ons. Dit is zonde, want deze soort honing is zeer lekker en echte aanrader. Waarom? Dat wordt verder in dit artikel besproken.

Wat is woudhoning?

Woudhoning komt uit Spanje en is afkomstig uit de eikenboom, bijvoorbeeld de steeneik of kurkeik. Deze bomen produceren in de maanden augustus en september honingdauw. Deze dauw wordt verzameld door de bijen. Woudhoning wordt ook wel luizenhoning genoemd, want honingdauw is een soort van afscheiding van de luizen van boomstammen. Deze honing is donker van kleur en kristalliseer niet snel. Dit zorgt ervoor dat de honing zeer lang vloeibaar blijft. Verder is de woudhoning krachtig, intens en kruidig van smaak. Dit is niet een honing voor de beginner.

Woudhoning heeft mooie eigenschappen!

Woudhoning zit net als andere honingsoorten vol met vitaminen en mineralen. Dit is ook waarom honing zeer goed is voor de gezondheid van de mens. Woudhoning kan heerlijk zijn voor in de thee voor tegen de verkoudheid bijvoorbeeld. Verder is deze honing over het algemeen puur en dus onbewerkt. Dit betekent dat de enzymen, antioxidanten, vitamines en mineralen goed naar voren komen.

Woudhoning is lekker voor…

Woudhoning kan je voor verschillende dingen gebruiken. Zo is de honing heerlijk voor in de thee, maar kan je de honing ook gebruiken voor de yoghurt of bij het bereiden van gerechten. In het bijzonder Oosterse gerechten. Deze honing is namelijk goed voor een dessert, dressing of voor een marinade. Je kan natuurlijk de honing ook puur gebruiken en met een lepel binnen nemen. De smaak is natuurlijk heerlijk.

Koop woudhoning in deze maten!

Deze honing is een honing die niet in grote hoeveelheden te krijgen is doordat de honing maar gewonnen wordt in een beperkte periode. Dit betekent dat je potjes kan krijgen van 250gram en 450grarm. Er is geen optie om 50gram, 900gram of een emmer aan te schaffen. Dit is dus ook honing die minder makkelijk te testen is, omdat je als je het niet lekker vind met een grote hoeveelheid zit. Goede woudhoning koop je bij een imkerij, niet in de supermarkt. 

Hoe bewaar je deze soort honing?

Het is belangrijk voor de honing om het op een donkere plaats op te bergen en waar de tempratuur ongeveer hetzelfde is als de kamer. Het beste kan je kiezen voor een kelder bijvoorbeeld. Anders is het natuurlijk ook mogelijk om het in een keukenkastje of andere opbergplaats op te bergen.