Belinda web
Image default
Bedrijven

Liguster, de ideale haagplant

De liguster (Ligustrum ovalifolium) is misschien wel dé ideale haagplant. Het is niet alleen een sterke groeier, een solitaire plant kan uitgroeien tot een boom van vijf meter, maar de plant verdraagt ook snoei uitstekend. In vrijwel elk jaargetijde kun je de liguster snoeien zonder dat de plant er problemen mee heeft. Zelfs snoei middenin de winter wordt zo nodig verdragen. Als extra attractie produceert de plant in de vroege zomer sterk geurende, witte bloemtrossen. Na de bloei verschijnen de zwarte bessen. Deze bessen zijn giftig voor de mens maar allerlei vogels, zoals merels, kramsvogels en eksters zijn er verzot op. Kortom, als er één plant geschikt is voor een haag voor in je tuin, dan is het de liguster.

Hoe snoei je jouw ligusterhaag?

Omdat de haagliguster zo sterk groeit, wordt aanbevolen om een ligusterhaag drie tot vier keer per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt van het jaar kun je het best voor de langste dag uitvoeren. Daarna kun je de hele zomer naar eigen inzicht de haag kort knippen. De laatste snoeibeurt moet je eigenlijk rond eind september doen, zodat de haag lekker strak de winter in kan.

Het beste kun je een ligusterhaag snoeien op droge, bewolkte dagen. Als de haag nat is van de regen, knipt het niet lekker en als de fel zon schijnt, raken de ovaalvormige blaadjes makkelijk beschadigd.

Door regelmatige vormsnoei behoudt de haag zijn strakke uiterlijk. Als je snoeibeurten overslaat, zul je zien dat de haag allengs dikkere takken vormt, zodat een volgende snoeibeurt moeilijker verloopt. Overigens verdraagt de ligusterhaag ook snoeibeurten waarbij de haag flink wordt ingekort.

Net als bij vrijwel elke andere haag is het belangrijk om de ligusterhaag naar boven toe smaller te snoeien, zodat ook de blaadjes onderaan de struik voldoende licht opvangen. Dit verbetert de groeikracht van de haagplanten en ziet er ook nog eens aantrekkelijker uit. Bovendien hoe je dan meer tuin over. In de praktijk zie je nogal eens ligusterhagen van een meter dik, waardoor de planten onder de haag minder licht op kunnen vangen.

Verder gebruik je bij het snoeien natuurlijk een scherpe snoeischaar, zodat de planten niet onnodig worden beschadigd.

Wanneer bemest je jouw ligusterhaag?

Naast het snoeien heeft een ligusterhaag alleen af en toe wat voeding nodig. Tweemaal per jaar een beetje organische mest of kunstmest verspreiden rond de wortels van de plant is voldoende. Werk de mest een beetje door de grond heen om te voorkomen dat het wegwaait. Daarna kun je erop vertrouwen dat de regen de bemesting vervoert naar de wortels.

De beste perioden voor het bemesten van ligusterhagen is maart en eind juli. De mest die je in maart geeft, zorgt voor een betere ontwikkeling van de plant in het komende groeiseizoen, terwijl de mest die je eind juli geeft de plant voorbereid op de winter.

Ben je overtuigd dat ook jouw tuin een ligusterhaag kan gebruiken? Koop dan snel je ligusterhaagplanten. Er zijn diverse goede aanbieders, maar de beste optie is vaak om online je liguster te kopen bij Hagen-planten.nl. Dan ontvang je snel de bestelde planten thuis, klaar om direct te planten. Dat kan haast niet eenvoudiger!