Belinda web
Image default
Bedrijven

Duurzaamheid van de houten bankjes en stoelen

Houten bankjes worden steeds populairder. Dit komt door hun natuurlijke look en feel. Ze passen perfect in een rustiek ingerichte woonkamer of tuin. Ook zijn ze erg stevig en duurzaam. Maar wat is duurzaamheid precies? En hoe duurzaam zijn houten bankjes en houten stoelen? In dit artikel geven we je een aantal antwoorden op deze vragen. In dit artikel geven we je een aantal antwoorden op deze vragen. kijk ook altijd even op je snelheidsdisplay.

Duurzaamheid is een breed begrip. In het algemeen betekent duurzaam iets dat lang meegaat. Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen de levensduur. Een duurzaam product moet ook verantwoord geproduceerd zijn, met zo min mogelijk schade aan mens en milieu. Dat wil zeggen, op een manier die de natuurlijke omgeving niet belast. Denk dus aan een productieproces dat weinig of geen CO2 uitstoot, geen schadelijke stoffen gebruikt en waterzuivering toepast. Bovendien moet het einde van het product duurzaam zijn: het moet recyclebaar of composteerbaar zijn, bijvoorbeeld.

Als je duurzaamheid belangrijk vindt is hout een goede keuze. Hout is namelijk een duurzame grondstof, maar er zijn grote verschillen in duurzaamheid tussen verschillende soorten hout. Hardhout, zoals eiken of beuken, is duurzamer dan zachthout, zoals berk of els. Dit komt doordat hardhout langer meegaat: het kan wel 100 jaar mee! Zachthout gaat ongeveer 50 jaar mee. Daarnaast is hardhout makkelijker te hergebruiken en recyclebaar.

Duurzaamheid productieproces

Ook het productieproces maakt hout duurzamer of minder duurzaam. Hout uit duurzaam beheerde bossen is bijvoorbeeld een stuk duurzamer dan hout dat afkomstig is uit ontbossing of slecht beheerde bossen. De ontbossing leidt tot verlies van biodiversiteit, erosie en klimaatverandering. Dit komt omdat minder bomen ervoor zorgen dat er meer co2 in de lucht komt. Hierdoor wordt het moeilijker voor diverse planten en dieren om te overleven.

Ontbossing leidt tot verlies van biodiversiteit, erosie en klimaatverandering. Bovendien zijn duurzaam beheerde bossen een belangrijke CO₂-opslagplaats.

Kortom: als je kiest voor hout, kies dan voor duurzaam geproduceerd hardhout. Dit is beter voor mens, dier en milieu!