Belinda web
Image default
Kinderen

Hoe groot is een pasgeboren baby?

Hoe groot is een pasgeboren baby? Deze vraag is al eeuwenlang een bron van verwarring voor ouders. Een studie in Nieuw-Zeeland wees uit dat de gemiddelde hoofdomtrek bij de geboorte 13,5 inch (34 cm) was en na één jaar toenam tot 15 inch (376 cm). Dit cijfer is gebaseerd op een vergelijking van baby’s uit verschillende landen. Tijdens de eerste maand neemt de hoofdomtrek ongeveer een centimeter toe. Tegen het einde van het eerste jaar zal het hoofd bijna de grootte van een volwassene hebben.

Wanneer een pasgeborene wordt geboren, varieert de grootte ervan aanzienlijk van moeder tot moeder. In de eerste week van het leven verliezen baby’s meestal een tiende van hun geboortegewicht en krijgen ze die hoeveelheid terug op dag 10-12. Op dag drie krijgt de gemiddelde pasgeborene een extra tiende van een ounce (20 gram). Tijdens de eerste maand neemt het gewicht van een pasgeborene toe van 5,5 pond tot zes pond. Na een maand is een baby meestal ongeveer 51 cm lang.

Artsen houden de groei van een pasgeboren baby bij om de algemene gezondheid te bepalen. Als de groei van een baby langzaam of slecht is, kan dit een teken zijn van een gezondheidsprobleem. De gemiddelde grootte van een pasgeborene ligt tussen de vijf en acht pond, dertien gram (4.000 gram). Buiten deze bereiken kan een baby speciale aandacht of behandeling nodig hebben. Dit betekent echter niet dat een ongewoon grote pasgeboren baby ongezond is.

De gemiddelde pasgeborene weegt tussen de vijf en acht pond, elf gram. Ze zijn ongeveer 19 centimeter lang en hebben een hoofdomtrek van 13 1/2 inch. Ze krijgen ongeveer één tot twee centimeter per maand, afhankelijk van de voedingsmethode. De gemiddelde grootte van een voldragen baby is ongeveer tweeëntwintig centimeter lang. Deze groei is echter ongeveer gemiddeld. Dit is hetzelfde voor jongens en meisjes.

Een voldragen baby weegt tussen de vijf en acht pond. Het is tussen de 19 en 21 centimeter lang en heeft een hoofdomtrek van ongeveer 13 1/2 inch. Een typische voldragen baby is ongeveer negen centimeter lang en groeit ongeveer 1,5 tot twee centimeter per maand. Dit zijn dezelfde maten als een voldragen baby bij de geboorte. Maar ze groeien misschien niet in hetzelfde tempo, maar hun grootte zal toenemen met de leeftijd.

Een voldragen baby weegt tussen de vijf en acht pond en is tussen de zeven en tweeëntwintig centimeter lang. Hun hoofdomtrek is ongeveer 13 1/2 inch. Ter vergelijking: een voldragen baby weegt tussen de vijf en negen pond en een voldragen baby is ongeveer 20 centimeter lang. Het gemiddelde gewicht en de lengte van een pasgeborene zijn hetzelfde als die van een voldragen volwassene. Hoewel er geen limiet is aan hun gewicht en lengte, hebben ze de neiging om snel te groeien.

Lees meer op de baby blog van oivr.nl