Belinda web
Image default
Financieel

Dwangsommen, wat zijn dat precies?

U heeft er vast wel eens van gehoord: dwangsommen. Meestal hoort u dit in combinatie met rechters, gerechtsdeurwaarders en incassobureaus. Maar wat houdt het eigenlijk in en hoe werkt het in de praktijk? Dit leggen we u graag uit in deze blog.

Wat is een dwangsom?

Een dwangsom is een vooraf vastgesteld bedrag wat een rechter kan opleggen aan iemand die niet aan de verplichting van een uitspraak voldoet. Zo kan een rechter iemand een opdracht geven en indien deze opdracht niet wordt uitgevoerd er een dwangsom verschuldigd is. Ook is het mogelijk dat een rechter iemand iets verbiedt. En bij overtreding hiervan er een bedrag per overtreding moet worden betaald. In de meeste gevallen wordt een bedrag per dag of per overtreding genoemd, met een maximale hoogte.

Wanneer kan een rechter dit opleggen?

Een dwangsom is een middel voor de rechter welke hij in vele verschillende gevallen kan inzetten. Meestal gebruikt hij dit voor uitspraken waarvan hij twijfelt of de veroordeelde het wel zal uitvoeren. Of om juist te voorkomen dat de veroordeelde iets gaat doen wat de rechter verboden heeft. Afhankelijk van de situatie bepaalt de rechter de juiste hoogte van de dwangsom. Hierbij kijkt hij ook naar bijvoorbeeld de financiële situatie van iemand.

Hoe kan een eiser de dwangsom innen?

Een eisende partij die recht heeft op de dwangsom kan deze innen. Meestal wacht men tot de dwangsom tot het maximale is verbeurd. Vervolgens kan een gerechtsdeurwaarder of incassobureau de eiser helpen bij het innen van de dwangsom. Zij laten de veroordeelde weten dat de dwangsommen maximaal zijn verbeurd en dienen te worden betaald. Bij uitblijven van de betalingen kan men overgaan tot het leggen van beslag op bijvoorbeeld inkomen of goederen. De kosten die men maakt moeten ook door veroordeelde worden betaald. Indien dit echter niet lukt, moet de eiser deze kosten vaak voldoen.

Rechtnet Advocaten: uw incassobureau nabij Nuenen

Zoekt u hulp bij het incasseren van een verbeurde dwangsom? Dan bent u bij Rechtnet Advocaten: uw incassobureau nabij Nuenen bij het juiste adres! Wij helpen u graag van begin tot eind en informeren u tussendoor over de voortgang. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!