Belinda web
Image default
Woning en Tuin

Deurmatten voor een schone vloer

Wanneer het slechter weer is, of je hebt meer te maken met stof en vuil, dan is het handig dat er materialen in huis zijn die dat kunnen voorkomen. Deurmatten kunnen dit probleem al bij de voordeur weghalen, omdat de viezigheid al weggenomen wordt voordat je je huis betreedt. Ideaal, en je hoeft niet al teveel moeite doen om je schoenen schoon te maken.

Qua deurmatten zijn er op dit gebied onder andere borstel- en droogloopmatten. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? En hoe gebruik je ze?

Borstel- en droogloopmatten

 

Simpel gezegd is een borstelmat voor buiten, en een droogloopmat voor binnen. Maar daar kan natuurlijk een uitgebreidere uitleg bij worden gegeven:

 

  • Een borstelmat schraapt het ergste vuil van de schoenzolen. Door de stugge haren is het reinigingsproces optimaal, en voorkom je dat je de grootste viezigheid mee naar binnen neemt. De meeste borstelmatten zijn van stevig materiaal gemaakt, en kunnen wel tegen een stootje.
  • Als het ergst vuil van je schoenzolen eraf gesleten is, maar je schoenen bijvoorbeeld wel nog erg nat zijn, dan volgt er binnen bij de voordeur de droogloopmat. Hier zitten open, zachte vezels in die een absorberende werking hebben. Het vocht van je schoenen wordt zo goed opgenomen, zodat je niet met natte schoenen je huis in loopt.

Het mooie van deze matten, is dat je ze ook in allerlei verschillende kleuren en maten hebt. Zo is een borstel- en droogloopmat niet alleen maar geschikt voor je eigen woning, maar bijvoorbeeld ook voor een bedrijf waar er meerdere collega’s en klanten over de vloer lopen. Zo houdt je de ruimtes zo schoon mogelijk, ook met een stijlvolle deurmat.

Tips om een goede borstel- en droogloopmat te kiezen

 

  • Bepaal vooraf de gewenste maat, voor een mooiere uitkomst. Bij een voordeur is qua uitstraling een deurmat met dezelfde breedte een aanrader, al hangt dit natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Belangrijk is om er in ieder geval op te letten dat de mat niet te klein is, zodat er niet overheen gestapt wordt.
  • Let ook op het gewicht van een deurmat, vaak wordt dit aangegeven in gram per m2. Normaal gesproken geldt dat een zwaardere mat beter blijft liggen dan een licht mat (vanwege het weg waaien bij harde wind).
  • Het wordt aangeraden om qua borstelmat met een open structuur te kiezen, zonder afwerking aan de onderkant. Zo valt het vuil direct door de mat heen, met alleen af en toe afvegen als schoonmaak.
  • Tot slot is het raadzaam op te letten of een deurmat überhaupt geschikt is als buitenmat. Zo zijn kokosmatten leuk om te zien, maar kunnen ze buiten snel verkleuren en zelfs rotten (omdat ze van plantaardig materiaal gemaakt zijn).
https://www.deurmatdirect.nl