Belinda web
Image default
Gezondheid

De voordelen van een drie daagse sapkuur

Zij die een eendaagse kuur hebben volbracht, kunnen overgaan tot een driedaagse kuur. Een drie daagse sapkuur is aanzienlijk strenger dan een 24-uurs sapvastenkuur, maar het is niet zo streng als een driedaagse water vastenkuur. Tijdens het sapvasten zorgen de sappen voor een gestage aanvoer van calorieën, zodat je dagelijkse caloriebehoefte enigszins wordt bevredigd. Drie dagen sapvasten kan een uitstekende reiniging zijn, met fysieke, mentale en spirituele voordelen. In dit artikel lees je meer over hoe een sapkuur in zijn werking gaat.

Hoe bereid je je voor op een drie daagse sapkuur?

Een drie daagse sapkuur kan je doen of bijvoorbeeld in een retraitecentrum onder begeleiding van een arts. Je kunt gemakkelijk thuis een drie daagse sapkuur doen als je de principes van het vasten kent of ervaring hebt met korter vasten.

Mentale voorbereiding is de eerste fase van elk vasten. Er zijn verschillende populaire boeken  over voeding en vasten die je kunnen helpen om vertrouwd te raken met de principes. Het menselijk lichaam kan meerdere weken overleven op water alleen. Daarom zou een drie daagse sapkuur vrij gemakkelijk moeten zijn voor het lichaam. Als je een medisch probleem hebt, overleg dan met je arts voordat je aan een drie daagse sapkuur begint.

Bovendien moet je je lichaam voorbereiden op de volgende drie dagen. Op de dag voor het vasten moet je lichte en bescheiden maaltijden nuttigen. Je kunt de dag ervoor ook alleen fruit eten. Je hebt een keuze. Het belangrijkste is dat je spijsverteringsstelsel niet overbelast is voordat je begint met vasten.

Na drie dagen sapvasten duurt het ongeveer één of twee dagen om de normale eetgewoonten geleidelijk te hervatten. Dus in totaal moet je rekening houden met 5 dagen voor het hele proces.

Zorg ervoor dat je voldoende vers fruit en/of groenten bij de hand hebt. Als er biologisch geteelde groenten en fruit beschikbaar zijn, kies die dan. Door het fruit en de groenten een paar minuten in een zoutoplossing van 2% te weken, verwijder je alle resterende pesticiden en conserveringsmiddelen van de schil.

Schaf een sapcentrifuge aan, bij voorkeur een koude pers of een handpers. Normale centrifuges kunnen ook worden gebruikt, maar ze bieden minder voordelen. De draaiende bladen van de centrifuge creëren namelijk een hitte, die de vitaminen en enzymen in het sap kan beschadigen.

De voordelen van een drie daagse sapkuur:

  • Een drie daagse sapkuur is uiterst heilzaam voor de gezondheid. Je spijsverteringsstelsel werkt 24 uur per dag, zeven dagen per week. Vasten geeft het spijsverteringsstelsel de broodnodige rust, zodat het kan herstellen en aansterken. Gifstoffen worden geëlimineerd en je voelt je energieker en sterker.

  • Sapvasten kan de immuniteit verhogen en je helpen langer te leven.

  • Sapvasten is de eenvoudigste manier om kilo’s kwijt te raken. Een 3-daagse sapkuur kan resulteren in een gewichtsverlies van 1 tot 2 kg. Het grootste deel van dit gewicht komt echter weer terug als je weer een normaal dieet volgt. Het volgen van een beperkt dieet na het vasten kan helpen om het gewicht te behouden.

  • Tijdens het sapvasten kan iemands geest goed worden begrepen. Het helpt om onze eetgewoonten en verlangens te begrijpen. Dit inzicht helpt bij het beheersen van de drang om te eten na het vasten, waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd.

  • Vasten is een tijd van introspectie en emotionele reiniging. Men moet de houding van getuige aanhouden en kijken naar de verschillende gedachten en emoties die uit het onderbewustzijn komen. Het kijken maakt de geblokkeerde energieën vrij en brengt de negatieve mentale indrukken onder controle.

Geïnteresseerd in een sapkuur van drie dagen? Klik dan op de link.

https://www.sap.je/