Belinda web
Image default
Vervoer en transport

Oplossing om een optimaal logistiek proces

Efficiëntie, het is een van de belangrijkste woorden wanneer het op het logistieke proces aankomt. Bij logistiek gaat het om het zo efficiënt mogelijk maken van het proces zodat je tijd en kosten kunt besparen. In dit artikel lees je meer over het logistieke proces en over mogelijke oplossingen om het proces te verbeteren. 

 

Het logistieke proces 

Logistiek is niet alleen het transporteren van een product of dienst van de ene naar de andere plek, het is veel meer dan dat. Bij logistiek gaat het om transport, maar ook om organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van taken. Ieder bedrijf kent de term logistiek en voor ieder bedrijf speelt de logistiek een redelijk grote rol. 

Men denkt vaak dat logistiek hetzelfde is als transport, maar dit is niet het geval. Transport kun je zien als een onderdeel dat valt binnen het logistieke proces. Naast het transporteren worden goederen ingekocht, geproduceerd, opgeslagen en gedistribueerd naar een eindafnemer, dit hele rijtje is logistiek. 

 

 

Logistieke oplossingen 

Het is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat het logistieke proces van jouw bedrijf zo optimaal en efficiënt mogelijk is. Een efficiënt logistiek proces kan enorm veel problemen, tijd en geld schelen. Om het proces zo optimaal mogelijk te maken kun je als bedrijf het hele proces in kaart brengen en beschrijven, vervolgens kun je onderdelen veranderen en verbeteren. In zo’n procesbeschrijving kun je alle onderdelen van het proces beschrijven. Je beschrijft dus welke mensen er zijn, welke afdelingen er zijn, wie welke taak heeft en hoe deze taken worden uitgevoerd. 

Nadat het proces in kaart is gebracht kan er gezocht worden naar logistieke oplossingen. Dit kun je binnen je eigen bedrijf regelen maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die dit voor jou kunnen doen. Deze bedrijven gaan dan samen met jou kijken naar de het logistieke proces, de mankementen binnen dit proces en eventuele verbetermogelijkheden of oplossingen. Het inhuren van een bedrijf kan erg fijn zijn omdat er op deze manier mensen naar jouw bedrijf en jouw logistieke proces kijken met een nieuwe en frisse blik. Door het toepassen van logistieke oplossingen binnen jouw bedrijf kun je in de toekomst erg veel kosten besparen.