Belinda web
Image default
Woning en Tuin

Last van schimmelsporen op het plafond? Kom zo snel mogelijk in actie!

Een veelvoorkomend probleem in uw huis; schimmel op het plafond. Het is niet alleen erg lelijk op uw witte plafond maar ook ongezond en het kan permanente schade opleveren als u er niet snel genoeg bij bent. Hier leest u hoe waar deze schimmels vandaan komen en hoe u de schimmels kunt bestrijden.

Wat is dan de oorzaak van deze schimmels?

Om schimmel van het plafond te verwijderen begint u met het zoeken naar de oorzaak.
Een veelvoorkomend probleem zijn lekkages. Dit kan gebeuren in elke kamer van het huis en komt vaak voor door vocht dat uw woning binnenreedt door een lek in het dak of een kapotte waterleiding in bijvoorbeeld de badkamer. Om de schimmel te bestrijden moet je als eerste dit probleem oplossen want anders is de kans groot dat na de schimmel van het plafond te verwijderen deze terugkomt.

Een andere oorzaak van de schimmel kan te maken hebben met de hoge luchtvochtigheid in uw woning. Dit gebeurd voornamelijk in de kamers waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van water zoals in de badkamer maar bijvoorbeeld ook tijdens het koken waarbij condensatie ontstaat. Niet goed ventileren is dan ook een veel voorkomend probleem van schimmel op het plafond.

Tips voor het voorkomen van schimmels op het plafond

Schimmels bestrijden is vaak vervelend en lastig werk. Schimmels houden vooral van donkere, vochtige plekken. Het voorkomen begint met het goed ventileren van de kamers en de luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden. Doe dagelijks de gordijnen open zodat er licht in de woning komt en zet de ramen open voor ventilatie. Ook kunt u de luchtvochtigheid verlagen door bijvoorbeeld de natte handdoeken buiten de badkamer te laten drogen en ook de was buiten op te hangen. Er bestaan ook meetsystemen die de luchtvochtigheid van uw huis meten.

Tips om schimmels te bestrijden

Krijgt u toch last van deze schimmels dan is het raadzaam deze zo snel mogelijk weg te halen wanneer u deze heeft ontdekt. Een bekend huis-tui-en-keuken middel is een oplossing van 60 ml azijn, een halve liter heet water en twee eetlepel Borax, dit is een natuurlijk mineraal en doodt niet alleen de schimmel maar verkleint ook de kans dat deze terugkomt.

Naast dit natuurlijke product zijn er ook een tal andere schoonmaakmiddelen die schimmels bestrijden zoals ammoniak of waterstofperoxide. De keuze van het schoonmaakmiddel hangt vooral af van het materiaal van het plafond. Is dit een poreus materiaal zoals hout of gipsplaten dan heeft het vaak een (ietwat) agressievere aanpak nodig.

Komt de schimmel toch terug of zijn de plekken te groot of ingewikkeld om zelf te behandelen dan is het altijd raadzaam een professioneel bedrijf in te schakelen om de schimmel te bestrijden.