Belinda web
Image default
Woningen

De beste stof voor je dekbedovertrek kiezen

Dekbedovertrekken zijn onmisbaar in elk huis. Een dekbedovertrek is een beschermhoes die over je dekbed heen gaat. De belangrijkste functie van deze hoes is om je dekbed te beschermen tegen vlekken, vuil, morsen en stof. Wanneer je dekbedovertrekken gebruikt, kun je deze gemakkelijk uittrekken en wassen. Bovendien kan deze hoes het uiterlijk van je beddengoed verbeteren. Dat komt omdat dekbedovertrekken er in allerlei verschillende materialen, kleuren en stijlen zijn. Je kunt bijvoorbeeld hoezen vinden die zijn gemaakt van katoen, zijde, linnen, bamboe of polyester. Welk materiaal is dan het beste? Hier volgt een korte uitleg van dekbedovertrekmaterialen.

Katoenen dekbedovertrek

Katoen is het meest populaire materiaal voor het maken van dekbedovertrekken. Het is gemakkelijk te vinden in winkels en online, en het is zeer betaalbaar. Katoen is zacht en ademend, waardoor het perfect is voor gebruik in de zomer of het hele jaar door als je in een koud klimaat leeft. Het belangrijkste nadeel van katoen is dat het gemakkelijk kreukt en niet goed blijft zitten na herhaaldelijk wassen. Katoenen dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Bovendien bieden sommige merken opties voor biologisch katoen.

Linnen dekbedovertrek

Linnen is een andere natuurlijke vezel dat al eeuwenlang wordt gebruikt om beddengoed te maken. Het is duurzaam, ademend en heeft een elegante uitstraling. Bovendien kreukt het niet zo gemakkelijk als katoen na verloop van tijd met herhaalde was- en droogcycli. Daarbovenop heeft het ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen waardoor het goed is om huisstofmijten weg te houden van je beddengoed. Linnen dekbedovertrekken zijn ideaal voor rustieke en vintage slaapkamers. Deze stof heeft meestal een grove structuur waardoor ze ideaal zijn voor gebruik als beddengoed, omdat het je warm kan houden tijdens de koude winters, maar ook koel tijdens hete zomers. Linnen is vaak duurder dan katoen, maar het kan langer meegaan. Het is de moeite waard om hierin te investeren.

Zijden dekbedovertrek

Zijde is een andere luxe optie om je bed er glamoureus uit te laten zien. Deze stof heeft een gladde, glanzende en elegante textuur. Het is ook erg zacht en koel om aan te raken. Zijde is gemaakt van cocons van zijderupsen, dus het is van nature hypoallergeen. Dit betekent dat het uitstekend geschikt is voor mensen die negatief reageren op andere stoffen zoals wol of polyester. Zijde hoeft ook niet gestreken te worden, wat het onderhoudsvriendelijk maakt. Helaas is een zijden dekbedovertrek vrij duur.