Belinda web
Wijn

Tips voor het bezoeken van wijnstreken in Frankrijk – voor beginners en experts

Frankrijk is bij uitstek een prachtig land om op vakantie te gaan. De cultuur, het lekkere eten en de prachtige wijngaarden. Frankrijk is een geliefde bestemming onder wijntoeristen. Zo staan steeds meer Franse wijnmakerijen open voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Ontdek de wijngaard aan de hand van een rondleiding en proef het karakter van de verschillende wijnen. Ongeacht of je vaker wijnstreken in Frankrijk hebt bezocht, of dat dit je eerste keer is. Wij geven je in dit artikel wat meer informatie over het wijntoerisme en een aantal praktische tips. 

Toenemend wijntoerisme in de Franse wijnstreken

Iedere toerist is belangrijk voor Frankrijk en de Franse economie. Zo genereert het wijntoerisme alleen al bijna 5,2 miljard euro per jaar, verdeeld over 10 miljoen wijntoeristen. Een groot deel van de wijntoeristen komt uit Frankrijk. Naar verwachting zal de komende jaren het aantal internationale bezoekers toenemen. Onder de vele wijntoeristen zijn vier verschillende soorten te onderscheiden. 

Welke wijntoerist ben jij?

  1. Epicureans, ook wel de levensgenieters. Deze toeristen zijn dol op lekker eten en drinken. Genieten van het leven staat bij deze toerist centraal. Dit is de grootste groep toeristen die de wijnstreken in Frankrijk bezoeken.

  2. Klassieke wijntoeristen. Net als de levensgenieters gaan ze voor de ervaring. Het verhaal achter de wijn en de beleving eromheen. Als klassieke wijntoerist combineer je dit dan ook wat graag met een heerlijke vakantie.

  3. De ontdekkingsreizigers. Deze wijntoeristen staan open om te leren over wijn aspecten die minder bekend zijn bij het brede publiek. Ze waarderen meer diepgaande informatie. Het bezoeken van de wijnmakers mag dan ook niet bij de ervaring ontbreken.

  4. De experts zijn enigszins te vergelijken met de ontdekkingsreizigers. In tegenstelling tot de ontdekkingsreizigers willen de experts de wetenschap van de wijn onder de knie krijgen.

Welke wijnregio kies je

Wijnstreken in Frankrijk zijn grofweg in twee verschillende kampen onder te verdelen. Zo heb je de klassieke bestemmingen die bij de meeste toeristen bekend zijn. Denk hierbij aan wijnstreken als Bordeaux, Bourgondië, Champagne en Elzas. De kans is groot dat je één of meerdere van deze wijnstreken al eens hebt bezocht. Iedere wijnstreek heeft zijn eigen charme. 

Naast de klassieke bestemmingen kent Frankrijk vele wijnstreken waar wijn een belangrijke, maar geen primaire rol speelt bij het bezoeken van de regio. Onder deze Franse wijnstreken vallen Provence, Occitanie en de Loire-vallei. Bezoekers van deze regio’s willen met name wijnproeven en eventueel een paar lekkere flessen meenemen om thuis van te genieten. Wel staan ze open om de landschappen, culturen en het erfgoed van de regio te ervaren. 

Sta open voor de mogelijkheden. De Franse wijnstreken bieden meer op wijn gebaseerde activiteiten aan. Denk aan wijnworkshops, wijnfestivals en zelfs familie-activiteiten in de uitgestrekte wijngaarden.  

Goed verborgen geheimen in de Franse wijnstreken

Zeker wanneer je minder ervaring hebt bij het bezoeken van Franse wijnstreken ben je snel geneigd om een bezoek te brengen aan de bekende en grote wijnstreken. Veel buitenlandse wijntoeristen denken hier hetzelfde over. Dat is niet vreemd. Bij het zoeken naar leuke activiteiten in de regio, of welke wijnstreken de moeite waard zijn om te bezoeken, komen de grootste automatisch naar boven. 

Zoek je net even verder? Dan kom je erachter dat er een aantal verborgen pareltjes te vinden zijn. De Jura is een van de zes goed verborgen geheimen van Frankrijk. Als een van de kleinste Franse wijnstreken is de kans groot dat je hier overheen kijkt. Naast de heerlijke wijn vind je in de Jura enkele van de mooiste dorpen. 

 

Plan je een bezoek aan wijnstreken in Frankrijk? Bedenk wat voor een wijntoerist je bent. En laat je verrassen door al het moois wat de verschillende regio’s te bieden hebben. Zelfs door de wat minder bekende Franse wijnstreken.

 

https://www.vinify.nl/wijnlanden/franse-wijn/franse-wijnstreken

Gerelateerde artikelen

Een wijn cadeau laten bezorgen? Dan is dit wijnhuis dé specialist voor u