Belinda web
Computers / Internet / Searching

Wat is het verschil tussen schroeven en bouten?

Schroeven en bouten zijn beide veelgebruikte bevestigingsmaterialen. Ze kunnen achteraf weer losgemaakt worden, dus ze worden gebruikt voor uitneembare verbindingen. Een verbinding met schroeven of bouten komt tot stand door middel van aandraaien. Ze zijn gemaakt metaal, meestal van roestvrij staal, met een schroefdraad op. Tot zo ver alle gelijkenissen tussen bouten en schroeven. Er zijn ook belangrijke verschillen tussen bouten en schroeven en die verschillen bepalen welke het best gebruikt kunnen worden bij verschillende verbindingen. Hieronder leggen we de verschillen voor je uit, zo weet je of je best rvs bouten of schroeven kan kopen voor je klustaak. 

Schroeven

Bij schroeven loopt de diameter uit op een punt met erop meestal een verlopende schroefdraad. Schroeven worden meestal in materiaal verankerd zonder dat er op voorhand een binnenschroefdraad is uitgesneden, de schroef doet dat zelf. Schroeven aandraaien kan makkelijk door de uitsparing die op de kop zit. Die uitsparing kan er zijn in de vorm van een sleuf of een kruissleuf. Op de schroeven kan er verschillende soorten schroefdraad zitten, metrische schroefdraad of houtdraad op houtschroeven.

Bouten

De diameter van de schroefdraad is bij bouten gelijk over de gehele lengte van de bout. Bouten zijn meestal voorzien van metrische schroefdraad zodat er een moer op gedraaid kan worden die aan de binnenkant ook voorzien is van dezelfde metrische binnenschroefdraad. Een bout heeft een stomp uiteinde, er moet dus vooraf een gat in het materiaal gemaakt zijn waar de bout door gestoken moet worden. In tegenstelling tot schroeven die zelf in het materiaal draaien, kunnen bouten dit dus niet. Ook de kop van een bout ziet er anders uit. Een bout heeft een zeskantige kop en is daarmee makkelijk aan te draaien met een steeksleutel of ringsleutel.

Zo is het nu duidelijk wat het verschil is tussen schroeven en bouten en kan je aan de slag met je klustaak!

https://moerenbout.nl/

Gerelateerde artikelen

Het stappenplan op weg naar een droomhuis

Uiterlijk speelt een grote rol

Promotie met plastic koffiebekers